Reclamele campaniei Roşia Montană îi dezbină pe membrii CNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Narcisa Iorga, membru CNA
Narcisa Iorga, membru CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, oprirea campaniei care promovează mineritul la Roşia Montană, motivând că reclamele încalcă articolul din lege care spune că spoturile nu trebuie „să stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei”.

Argumentele consiliului sunt, însă, puse la îndoială chiar de către o parte dintre membri. De altfel, în timpul şedinţei, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan au părăsit sala, refuzând să participe la luarea deciziei. „Nu am fost de acord cu discutarea acestui subiect în prezenţa unui membru al CNA declarat incompatibil de ANI. Mă refer la domnul Christian Mititelu, care este vicepreşedinte al Alianţei Civice. Nu cred că dânsul poate fi imparţial, iar punctul său de vedere este un punct de vedere politic”, ne-a declarat Narcisa Iorga, membru CNA.

Răsvan Popescu, de asemenea membru al CNA, spune că forul din care face parte nu s-a pronunţat în privinţa proiectului de exploatare de la Roşia Montană şi nici nu a interzis companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) să realizeze spoturi publicitare şi să cumpere spaţiu de reclamă. „Nu a fost un ordin de interzicere, ci un ordin de modificare. Nu mai pot folosi spoturile care au rulat până acum, dar le pot modifica. De ce nu le mai pot folosi? Pentru că publicul este indus în eroare prin confuzia între o campanie comercială – Gold Corporation este o societate comercială – şi una socială, cu o petiţie pentru adunarea de semnături, deci o campanie non-comercială. Se suprapun, astfel, două tipuri de campanii. Publicul nu mai ştie dacă atunci când semnează pentru locuri de muncă în minerit, nu aderă de fapt la exploatarea cu cianură din munţii Apuseni”, afirmă Răsvan Popescu.

În schimb, Narcisa Iorga dezaprobă hotărârea organismului din care face parte: „Membrii CNA nu sunt specialişti în chimie, geologie şi aşa mai departe şi, prin urmare, nu e normal să se pronunţe asupra impactului acestei campanii. Spre exemplu, membrii CNA nu trebuie să analizeze efectele pastei de dinţi în albirea dinţilor. Dacă are avizul Ministerului Sănătăţii, iar reclama respectă legea, nu e treaba mea să mă iau de impactul social al reclamei. Sunt nenumărate campanii asemănătoare cu cea făcută de Roşia Montană care nu au fost interzise. Respect decizia CNA, a fost adoptată cu 8 voturi din 11, dar în luarea acestei decizii nu au fost folosite argumente de legislaţie, ci politice. Trimiterea la acel paragraf din lege este cel puţin nepotrivită, întrucât membrii CNA nu sunt în măsură să se pronunţe ce este dăunător pentru sănătatea sau siguranţa populaţiei”.

CUM S-A VOTAT

CNA are în componenţă 11 membri. Trei dintre ei, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan, au părăsit sala înainte de supunerea la vot a deciziei. Toţi ceilalţi 8 au votat pentru. Este vorba de Laura Georgescu (preşedinte), Vasile Buda, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Citeşte şi:

OTV emite de la Vatican, din cartierul televiziunilor exilate. Dan Diaconescu: „Ce să vă spun... e superb!“

REVENIRE Dan Diaconescu jubilează după ce, marţi seară, a fost din nou live ore în şir. OTV emite iarăşi, după 9 luni, din Italia, unde patronul se laudă că a obţinut o licenţă. Viitorul „Televiziunii Poporului“ e , totuşi, incert.

Dan Diaconescu a blocat centrala telefonică la prima transmisie a „noului OTV“

După ce televiziunea OTV, deţinută de Dan Diaconescu, a fost închisă de CNA la începutul anului, preşedintele fondator al PP-DD a găsit o soluţie de criză. Postul său emite din nou, cu ajutorul unui prieten din Italia care deţine Romit TV, televiziune ce are licenţă de transmisie prin satelit.

Raport FreeEx: Relaţia „incestuoasă” dintre presă şi politic a decredibilizat mass-media

Raportul despre libertatea de exprimare al ActiveWatch, publicat astăzi, atrage atenţia că traseul jurnalism-politică al unor ziarişti a vulnerabilizat şi decredibilizat presa din România în 2012. Agenţia de Monitorizare a Presei dă câteva exemple explicând că „politizarea excesivă a infestat industria media”.

OTV. Cei 11 ani care au murdărit România

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să retragă licenţa postului de televiziune OTV, din cauza amenzilor primite în ultimii patru ani şi neachitate.

Necrologul OTV

În primele două ore după ce emisia OTV a fost întreruptă, audienţa televiziunii lui Dan Diaconescu a fost de 5.200 de telespectatori pe minut, la nivel urban, adică 0,058% rating. Acesta e certificatul de deces al OTV.

Femeia care l-a trimis la culcare pe domnu’ Dan

Consiliul Naţional al Audiovizualului a retras licenţa postului de televiziune OTV la iniţiativa Laurei Georgescu, proaspăt numită în fruntea CNA.

VIDEO Momente tragicomice din istoria învolburată a televiziunii din garsonieră

Postul lui Dan Diaconescu a cunoscut o evoluţie sinuoasă, fiind chiar închis în urmă cu mulţi ani. Subiecte precum Elodia, Crima din Primăverii sau Tolea Ciumac i-au adus mulţi telespectatori lui „Domnu' Dan” şi tot la fel de mulţi bani.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite