Necrologul OTV

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele două ore după ce emisia OTV a fost întreruptă, audienţa televiziunii lui Dan Diaconescu a fost de 5.200 de telespectatori pe minut, la nivel urban, adică 0,058% rating. Acesta e certificatul de deces al OTV.

Dar ce fel de audienţă a ţinut în viaţă „televiziunea poporului“? Anul trecut, circa 3,69 milioane de români au urmărit cel puţin un minut programele OTV. Această cifră este indicatorul de audienţă reach şi se defineşte ca fiind numărul de persoane distincte care au urmărit un program TV cel puţin un minut. Spre deosebire de rating, care arată media de telespectatori pe minut a unui program, reach se referă la persoanele distincte.

Cu acest reach de 3,69 milioane, canalul lui Dan Diaconescu s-a plasat pe locul 12 în topul audienţei generale, sub TVR 2 şi Acasă TV, dar peste România TV (3,35 milioane de telespectatori), canal care se anunţă un demn urmaş al răposatului, Etno TV (3,11 milioane) şi Antena 2 (2,66 milioane). Să precizăm că, în 2012, Pro TV şi Antena 1 au avut cei mai mari indici de audienţă reach: 10,1 milioane de persoane, respectiv 8,9 milioane. Se poate spune, fără nicio bârfă, că răposatul n-a fost rich, lucru confirmat de sondaje.

În cazul analizei pe rating, în 2012 , OTV a avut o medie de 27.000 de telespectatori pe minut (0,3% rating urban), plasându-se pe locul 16 în topul general. Cu o asemenea audienţă, televiziunile concurente n-ar trebui să se obosească să transmită live înmormântarea OTV-ului, chiar dacă Dan Diaconescu ar plânge în
hohote la pieptul lui Florin Condurăţeanu.

Ironia sorţii a fost că, în ziua în care CNA a decis retragerea licenţei, aceeaşi instituţie (buimacă) a oficializat lista televiziunilor „must carry”, adică acele posturile selectate în funcţie de audienţă, care vor fi preluate gratuit de către companiile de cablu în acest an. Mortul se afla pe această listă. Şi niciun cablist nu era dispus să-şi bage... mortul în grilă. Pentru că puţea. (Între timp, CNA a scos mortul din must carry.)   

Cei mai mulţi telespectatori ai OTV din mediul urban au avut vârste de peste 65 de ani: 31,4%. Cifra plasează canalul pe locul trei în topul pensionarilor, după  B1 TV (42,8%) şi Antena 3 (32,6%). Cei cu vârste între 45 şi 54 de ani, categorie în care Dan Diaconescu (45 de ani) abia a păşit, sunt în proporţie de 18,5%. OTV beneficiază de un număr consistent de bocitoare, pentru că 57,4% din telespectatori este reprezentat de femei. Dar grosul telespectatorilor lui Dan Diaconescu sunt cei cu studii medii: 79,6%. Este cel mai mare procent dintre toate televiziunile generaliste. Sondajele de audienţă mai arată că doar 1,85% din orăşenii OTV-ului au declarat că au venituri salariale mai mari de 1.700 de lei. Sunt buni şi ăştia la o adică, vor ajunge să facă o chetă pentru coşciug.

Astfel se vede publicul OTV în sondaje: nici mai bun, nici mai păcătos decât cel de la alte televiziuni. Dumnezeu să odihnească OTV

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite