Raport FreeEx: Relaţia „incestuoasă” dintre presă şi politic a decredibilizat mass-media

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Ţopescu, Dan Diaconescu şi Gabriela Vrânceanu Firea Pandele au făcut pasul spre politică
Cristina Ţopescu, Dan Diaconescu şi Gabriela Vrânceanu Firea Pandele au făcut pasul spre politică

Raportul despre libertatea de exprimare al ActiveWatch, publicat astăzi, atrage atenţia că traseul jurnalism-politică al unor ziarişti a vulnerabilizat şi decredibilizat presa din România în 2012. Agenţia de Monitorizare a Presei dă câteva exemple explicând că „politizarea excesivă a infestat industria media”.

„Raportul incestuos dintre presă şi politic a devenit un fenomen atât de banal încât nu a mai surprins pe nimeni faptul că o avalanşă de oameni de media au candidat la alegerile parlamentare din 2012 din partea unor partide politice. Situaţia confirmă politizarea excesivă care a infestat industria media şi nu face decât să contribuie la procesul decredibilizării presei”, se arată în raport.

Documentul aminteşte că în noua legislatură a Parlamentului întâlnim în calitate de politicieni mai mulţi foşti jurnalişti sau proprietari de presă precum Sorin Roşca Stănescu (senator PNL, fost director şi acţionar la cotidianul Ziua), Gabriela Vrânceanu Firea (senator din partea PC, fost prezentator ştiri TVR şi moderator la Antena1 şi Antena3), Tudor Barbu (deputat PP-DD, fost jurnalist la OTV), Sebastian Ghiţă (deputat PSD, patron România TV), Dan Voiculescu (senator PC, proprietar al trustului Intact, prin intermediul familiei sale). Alţi foşti jurnalişti care au sărit în barca politicii în ultimii ani sunt: europarlamentarul PD-L Traian Răzvan Ungureanu (fost BBC), Cristian Pătrăşconiu (Fundaţia Creştin-Democrată, fost jurnalist la Cotidianul şi Evenimentul zilei), Cozmin Guşă (fost jurnalist, fost preşedinte al Partidului Iniţiativa Naţională, patron Realitatea TV), Cristina Ţopescu (fost moderator Prima TV, azi membru PSD).

Partidul cu nume de jurnalist

Între semnalele de alarmă trase de ActiveWatch se află şi faptul că „unul din partidele recent intrate în Parlament poartă numele unui jurnalist, Partidul Poporului – Dan Diaconescu, acesta din urmă fiind patron şi vedetă a postului OTV.”

Faptul că jurnalistul Rareş Bogdan a mediatiat propunerea de a candida la alegerile parlamentare pe listele Partidului Naţional Liberal este un gest sancţionat în raportul FreeEx. „Rareş Bogdan, una dintre vedetele postului RealitateaTV, a fost protagonistul unui eveniment transformat în show mediatic. Pe 19 octombrie, Comitetul Naţional Executiv al PNL l-a inclus pe lista pentru a participa la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Ziaristul s-a declarat onorat de ofertă şi a cerut timp pentru a analiza propunerea. Momentul anunţului a fost transformat de RealitateaTV într-un show mediatic, cu un platou plin de invitaţi, unii având menirea a-l convinge pe jurnalist să candideze, ceilalţi susţinând continuarea activităţii jurnalistice. Rareş Bogdan a încheiat suspansul, anunţând că va rămâne alături de colegii săi jurnalişti.

Traseul invers, de la politică spre presă, este evidenţiat de ActiveWatch printr-un singur exemplu: Lavinia Şandru care a devenit moderator de talk-show după ce a fost parlamentar PDL şi apoi lider al Partidului Iniţiativa Naţională.

Raport FreeEx 2012 Libertatea Presei by Liviu Iolu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite