FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Planeta Maimuţelor: Revoluţie“, un pretendent legitim la cel mai bun film al anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O
populaţie aflată în dezvoltare, maimuţele evoluate genetic,
conduse de Caesar, sunt ameninţate de un grup de oameni
supravieţuitori ai devastatorului virus care a făcut ravagii în
urmă cu zece ani, totul transformându-se într-un război pentru
supravieţuire FOTO cinemagia.ro
O populaţie aflată în dezvoltare, maimuţele evoluate genetic, conduse de Caesar, sunt ameninţate de un grup de oameni supravieţuitori ai devastatorului virus care a făcut ravagii în urmă cu zece ani, totul transformându-se într-un război pentru supravieţuire FOTO cinemagia.ro

Filmul SF „Dawn of the Planet of the Apes/ Planeta Maimuţelor: Revoluţie“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Pelicula este văzută drept una dintre cele mai bune ale verii şi una care să concureze la titlul de cel mai bun film al anului.

Producţia „Dawn of the Planet of the Apes“ este o continuare a peliculei „Rise of the Planet of the Apes/ Planeta Maimuţelor: Invazia“, din 2011, fiind regizată de Matt Reeves. Din distribuţie fac parte Andy Serkis (Caesar), Gary Oldman (Dreyfus), Jason Clarke (Malcolm), Keri Russell (Ellie), Judy Greer (Cornelia), Lodi Smit-McPhee (Alexander), Toby Kebbell (Koba), Kirk Acevedo (Carver) şi Keir O’Donnell (Finney). 20th Century Fox continuă să rescrie seria originală, acesta fiind cel de-al optulea film al francizei. O nouă peliculă este aşteptată pe 29 iulie 2016, dar fără să se ştie cu exactitate numele.

O populaţie aflată în dezvoltare, maimuţele evoluate genetic, conduse de Caesar, sunt ameninţate de un grup de oameni supravieţuitori ai devastatorului virus care a făcut ravagii în urmă cu zece ani. Cele două părţi reuşesc să facă pace, însă aceasta se dovedeşte fragilă şi de scurtă durată, căci taberele se află pe picior de război, un război ce va hotărî care va fi specia dominantă de pe Pământ, arată cinemagia.ro desfăşurarea evenimentelor.

Acum avem de-a face cu o continuare care virează spre o parte mai întunecată, atât din punct de vedere vizual, cât şi în ceea ce priveşte povestea. Eroii trebuie să facă faţă unor forţe care împing totul spre haos şi distrugere, în ciuda intenţiilor bune şi a eforturilor de a căuta pacea şi dreptatea. Prieteniile sunt supuse testului şi sunt distruse, se realizează alianţe care se destramă repede, iar motivele ascunse subminează orice progres.

FOTO cinemagia.ro

planeta maimutelor foto cinemagia.ro

Înainte de această continuare din 2014, acţiunea din seria „Planeta maimuţelor“ a început în 1968, atunci când Charlton Heston (George Taylor) a interpretat rolul unui astronaut care se prăbuşeşete cu naveta sa pe o planetă pustie, acolo unde află că maimuţele sunt cele care domină, oamenii fiind o specie primitivă. Unul dintre cele mai surprinzătoare aspecte ale filmului este finalul, astronautul descoperind pe o plajă capul Statuii Libertăţii, moment în care realizează că aceasta este planeta Pământ.

«Dawn» este pentru «Rise of the Planet of the Apes» ceea ce «Imperiul Contraatacă» a fost pentru «Star Wars». Continuarea este cu mult mai bună Todd McCarthy, „The Hollywood Reporter“

Au urmat apoi alte patru continuări şi remake-ul din 2001, în regia lui Tim Burton şi cu Mark Wahlberg în rolul astronautului. După o pauză de zece ani, noul film al francizei l-a plasat pe Andy Serkis în centrul atenţiei cu interpretarea lui Caesar, cimpanzeul înzestrat cu o inteligenţă superioară după ce mama lui a fost injectată cu un virus ce ar fi trebuit să ducă mai departe cercetările pentru un medicament împotriva bolii Alzheimer.

Comparaţie cu „Imperiul Contraatacă“

Încă înainte de lansare, pelicula din 2014 a stârnit valuri de curiozitate printre critici. Pe site-ul de specialitate „Rotten Tomatoes“, „Dawn of the Planet of the Apes“ are un procent de reuşită de 96%, pe baza a 53 de recenzii, iar pe IMDb filmul a primit nota 8,9. „Cu inteligenţă şi rezonanţă emoţională care se potrivesc pe măsură efectelor speciale uimitoare, «Dawn of the Planet of the Apes» trece dincolo de nivelul predecesorului său cu explozie şi ambiţie SF“, notează acelaşi site.

Guy Lodge, de la „Variety“, a spus că noul film este „o continuare care zdrobeşte pelicula din 2011, căutarea tulburătoare a maimuţei violente Caesar în goana după indenpendenţă întrecere predecesorul la orice departament tehnic şi conceptual“. „The Hollywood Reporter“, prin recenzia lui Todd McCarthy, arată că „în analele seriei, «Dawn» este pentru «Rise of the Planet of the Apes» ceea ce «Imperiul Contraatacă» a fost pentru «Star Wars». Continuarea este cu mult mai bună“.

Tim Robey, de la „The Telegraph“, spune că „filmările s-au desfăşurat cu răbdare şi cu inteligenţă, precum şi cu un angajament autentic faţă de ideile diplomaţiei, dreptului şi conducerii“. Drew McWeeny, de la „HitFix“, crede că „«Dawn» nu este doar un bun film de gen sau doar unul dintre filmele bune ale verii. Este un film SF de excepţie şi unul dintre cele mai bune ale anului până în acest moment“.

FOTO cinemagia.ro

planeta maimutelor foto cinemagia.ro

Un rol similar celui făcut de Heath Ledger în „The Dark Knight“

Catalogând „Dawn of the Planet of the Apes“ drept un pretendent legitim la categoria cel mai bun film al anului, Mark Hughes, de la Forbes, îl remarcă pe Andy Serkis în pielea lui Caesar, eroul principal, dar, în acelaşi timp face o apreciere unică, anume faptul că cea mai bună performanţă îi revine lui Toby Kebbell, în rolul lui Koba, care „în termeni de impact şi nuanţă, face un rol foarte similar celui făcut de Heath Ledger în «The Dark Knight»“. Totodată, acesta nu uită să precizeze că Serkis reuşeşte cu Caesar să rivalizeze un alt personaj fantastic adus la viaţă de el, Gollum, din „Stăpânul Inelelor“.

«Dawn of the Planet of the Apes» nu este doar un bun film de gen sau doar unul dintre filmele bune ale verii. Este un film SF de excepţie şi unul dintre cele mai bune ale anului până în acest moment Tim Robey, „The Telegraph“

Acelaşi critic arată cum filmul poate să trasmită emoţii la un alt nivel decât cel al limbajului. El dă exemplul unei scene în care mişcările trupurilor maimuţelor ţin locul cuvintelor într-o mare măsură. Atunci când Caesar spune că trebuie să îi lase pe oameni să îşi facă treaba, Koba îşi duce uşor mâna către o cicatrice de pe corp, aplicată din perioada în care era ţinut într-un laborator pentru experimente, zicând că este „muncă umană“, după care îşi mângâie o altă rană identificând-o în acelaşi mod. Corpul maimuţei este o hartă de urme, astfel că mişcările personajului fac din scenă una puternic emoţională prin care privitorul poate să simtă exact aceeaşi durere.

Personajele umane sunt destul de bine definite, iar filmul nu are parte de intrigi romantice secundare, ambele părţi, oamenii şi maimuţele, au familii care servesc drept principal scop în jocul supravieţuirii.

Realizat cu pricepere, un spectacol orchestrat cu inima şi cu idei bine gândite, filmul „Dawn of the Planet of the Apes“, în regia lui Matt Reeves, acţionează perfect în tiparul clasic al unui blockbuster ideal.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite