FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Transformers: Exterminarea“, „o grămadă de muşchi şi mai deloc inimă“
0Filmul SF de acţiune „Transformers: Age of Extinction/Transformers: Exterminarea“ are astăzi premiera în România. În ciuda aşteptărilor, criticii oferă o perspectivă nu tocmai favorabilă noii acţiuni.
„Transformers: Age of Extinction“ este un film de acţiunea american, al patrulea din seria „Transformers“. O continuare a peliculei „Dark of the Moon“, noua producţie îl are în rolul principal pe Mark Wahlberg (Cade Yeager), acţiunea desfăşurându-se la patru ani după ce oraşul Chicago a fost invadat. La fel ca filmele precedente, „Age of Extinction“ este regizat de Michael Bay, iar producătorul executiv este Steven Spielberg. Acesta este primul film al seriei care introduce o nouă serie de personaje umane şi o nouă specie de roboţi, Dinoboţii (n.r. - roboţi care se pot transforma în dinozauri). Printre roboţi îi vom regăsi pe Optimus Prime, Bumblebee, Ratchet, Leadfoot şi Brains, iar personajele umane sunt interpretate de Nicola Peltz, Jack Reynor, Sophia Myles şi Stanley Tucci.
Rasa umană încearcă să se refacă după evenimentele din „Transformers: Dark of the Moon“, Autoboţii şi Decepticonii dispărând cu toţii de pe faţa Pământului, după ce autorităţile americane au pornit o „cruciadă“ de exterminare a acestora la nivel global. Cu toate acestea, un grup puternic de oameni de afaceri şi cercetători, convinşi că este cazul ca oamenii să înveţe din evenimentele marcante din trecut, forţează limitele tehnologiei peste ceea ce poate fi controlat, în vreme ce planeta Pământ devine centrul de interes al unei străvechi ameninţări a roboţilor Transformers, arată cinemagia.ro desfăşurarea evenimentelor din peliculă.
Filmul abia atinge ideea conform căreia omenirea şi planeta Pământ urmează să fie anihilate în totalitate. Ceea ce se distruge este conştiinţa publicului care este bombardată timp de aproape trei ore cu emoţii, replici banale şi lupte care nu se ridică deasupra obişnuitului Clarence Tsui, „The Hollywood Reporter“
Conflictul central al poveştii se rezumă la vechi versus nou, trecut versus prezent. Producătorii încearcă să convingă publicul că numai prin înţelegerea trecutului ne putem aventura, în condiţii de siguranţă, în viitor. Totodată, aceştia vor să arate cum cunoştinţele şi tehnologia fie ne pot salva, fie ne pot aduce sfârşitul, fapt evidenţiat cel mai bine de Autoboţi, dar şi de sosirea Dinoboţilor.
Optimus Prime FOTO cinemagia.ro
Punctul culminant al filmului este stabilit în China şi Hong Kong, guvernul chinez şi armata sa având roluri importante în desfăşurarea acţiunii, ceea ce, dintr-un anumit punct ar putea atrage popularitatea fanilor din acea zonă la box office. Acest unghi de abordare plus faptul că armata americană nu mai joacă rolul „politiştului universal“ reprezintă o schimbare bruscă în seria „Transformers“. Cu cât Statele Unite ale Americii sunt tratate cu mai puţină importanţă şi cu cât accentul filmului nu mai cade pe forţele militare americane, cu atât filmul poate rezona mai bine cu publicul din străinătate.
Clarence Tsui, de la „The Hollywood Reporter“, spune că filmul „abia atinge ideea conform căreia omenirea şi planeta Pământ urmează să fie anihilate în totalitate. Ceea ce se distruge este conştiinţa publicului care este bombardată timp de aproape trei ore cu emoţii, replici banale şi lupte care nu se ridică deasupra obişnuitului“.
Toate aceste idei bune sunt folosite ca fundal pentru confruntări şi lupte, iar la final tragi linie şi vezi că «Age of Extinction» nu este altceva decât o grămadă de muşchi, cu foarte puţin creier şi mai deloc inimă Ştefan Dobroiu, cinemagia.ro
În ceea ce priveşte personajele, Mark Wahlberg reuşeşte să se ridice la nivelul unui erou de acţiune, având o seriozitate cu care trece dincolo de statutul unui tip simpatic şi obişnuit. Dialogul său nu a fost apreciat pe deplin de criticii internaţionali, dar carisma şi tonul vocii reuşesc „să vândă“ unele scene destul de bine pentru un personaj care nu a reuşit să se maturizeze şi să treacă de etapa în care se tot joacă cu maşinile sale, apreciază, într-o notă amuzantă, Mark Hughes, de la „Forbes“. Pe de altă parte, acesta critică scenariştii filmului pentru că nu i-au oferit mai multe şanse de a-şi demonstra talentul. Motivaţia principală a personajului său este apărarea fiicei sale, care la început a fost ameninţată. El vrea să afle cine a făcut acest lucru, alăturându-se Autoboţilor, indiferent de primejdia situaţiei.
Mark Wahlberg FOTO cinemagia.ro
Acelaşi critic arată că „problemele legate de firul narativ nefocalizat, expunerea excesivă a unor personaje şi dezvoltarea altora ajung să «scufunde» această parte a seriei, exact la fel cum s-a întâmplat şi cu «Revenge of the Fallen»“.
Nici criticii din România nu au fost impresionaţi de revenirea roboţilor extratereştri. Ştefan Dobroiu, de la cinemagia.ro, apreciază spectaculozitatea noii acţiunii, dar, în acelaşi timp spune că luptele, universul roboţilor şi toate celelalte elemente ale peliculei nu conduc către un corp unitar. „Un moment extrem de important din istoria Terrei capătă o nouă explicaţie, iar mitologia Transformers este extinsă la un nivel nemaivăzut până acum, mult mai bogat şi complex decât vechea răfuială dintre Autoboţi şi Decepticoni. Dar toate aceste idei bune sunt folosite ca fundal pentru confruntări şi lupte, iar la final tragi linie şi vezi că «Age of Extinction» nu este altceva decât o grămadă de muşchi, cu foarte puţin creier şi mai deloc inimă“, crede Ştefan.
Bumblebee FOTO cinemagia.ro
Pe de altă parte, Alonso Duralde, de la „The Wrap“, spune că „spre deosebire de primele adapatări extrem de costisitoare ale popularelor jucării Hasbro, «Age of Extinction» dispune de roboţi «coerenţi» din punct de vedere vizual. Putem să ne dăm seama de detaliile pumnului lui Optimus Prime şi putem vedea unde începe maxilarul lui Lockdown, ceea ce este un pas mare pentru această franciză“.
Indiferent de părerile altor critici jurnalistul Mark Hughes apără filmul şi spune că nu este nevoie de un scenariu închegat pentru că un astfel de film trebuie să livreze divertisment, afirmând că „«Transformers» nu trebuie să fie explicat sau ancorat în realitate“.
O parte esenţială a acestui nou film se rezumă şi la efectele speciale pe care Michael Bay le-a dus la un nou nivel. Niciun alt regizor nu înţelege mai bine firul narativ vizual al unor lupte fictive, reuşind să adauge greutate personajelor şi să introducă obiecte în acţiune. Poate că multe alte pelicule au descris o catastrofă la scară largă, dar niciuna nu se compară cu „coregrafia“ vizuală uimitoare şi remarcabil de bine filmată de Michael Bay într-o invazie extraterestră precum cea din „Age of Extinction“.
Un al cincilea film al seriei este programat şi planificat spre lansare pentru anul 2017.