VIDEO BACALAUREAT 2014 Lecţia de consiliere despre stresul şi emoţiile examenelor, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesoara şi consiliera Alexandra Vasilache, la Adevărul Live      FOTO: Marian Iliescu / Adevărul
Profesoara şi consiliera Alexandra Vasilache, la Adevărul Live      FOTO: Marian Iliescu / Adevărul

Joi am continuat seria lecţiilor de consiliere pentru Bacalaureat 2014, în cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază”, cu o discuţie despre gestionarea emoţiilor şi a stresului la examen, încredere în sine şi inteligenţă emoţională.

În platou au fost prezenţi doi antrenori din proiectul Zburd - Educaţie prin Coaching, de asemenea profesori de matematică: Teodor Florin Stoica şi Alexandra Vasilache.

Prin telefon a intrat Adrian Godoi, voluntar în acest proiect, ca părinte şi vicepreşedinte al Asociaţiei părinţilor şi elevilor din liceul „Grigore Antipa” din Bacău, parte din proiectul ”Adoptă un liceu”.

UPDATE: "Există un comportament uzual de zi cu zi şi un comportament sub stres. În cazul elevilor, modul în care se raportează la examen depinde şi de cât de bine au învăţat şi de încrederea în sine", a explicat Alexandra Vasilache.

"Nivelul de stres până la un anumit punct este un lucru bun, există stres pozitiv şi stres negativ. Părinţii şi profesorii pot să-şi dea seama cum să-i ajute pe copii să gestioneze stresul, dacă îi întreabă, dacă se interesează de starea lor", spune Teodor Stoica. El nu le recomandă elevilor să bea cafea în perioada examenelor deoarece cofeina agită, ori ei trebuie să fie relaxaţi, calmi.

"Poţi să consolidezi încrederea în tine prin dialogul interior. Un copil care vorbeşte pozitiv despre sine probabil că are şi un dialog pozitiv, însă cei care spun că nu ştiu, nu sunt siguri, aceia ar trebui ajutaţi", mai spune Vasilache.

"Pregătirea inteligenţei emoţionale se desfăşoară în timp. Ar fi minunat dacă ar exista şi şcoli pentru părinţi, care să-i educe cum să-i crească pe copii", spune Adrian Godoi. El povesteşte din experienţă personală că a încercat să-şi asculte copiii şi să înţeleagă ce îi nelinişteşte în pregătirea pentru un examen. "Comportamnetele dobândite în timp pot fi schimbate cu răbdare", spune el.

Vasilache aminteşte că Bacalaureatul este cunoscut şi drept examenul de maturitate, o descriere adecvată având în vedere experienţa prin care trec candidaţii.

"Elevii ar trebui să înveţe până la Bac cum să-şi gestioneze emoţiile prin exerciţiu. Ei învaţă pe parcursul şcolii cum să facă asta", spune Stoica.

"Este bine că profesorii le sunt în preajmă şi îi observă, dar cercul se închide cu părintele, care trebuie să le ofere consiliere de calitate", spune Vasilache.

În ceea ce priveşte consilierii şcolari, ea spune că aceştia sunt bine pregătiţi şi se implică în relaţia şi comunicarea dintre profesori şi elevi.

"În momentul în care elevii se ajută între ei, în grup, e mult mai puternic procesul de învăţare, ei asimilează mult mai uşor", spune Stoica. Cea mai mare teamă a copiilor este de senzaţia că uită tot la examen, le este frică să nu intre în panică în momentul examenului şi să nu-şi mai amintească tot.

El spune că există tehnici de relaxare pe care copiii le fac, precum exerciţii de respiraţie, de yoga, lucruri care le dau o stare de linişte şi relaxare. Unii copii se relaxează prin aromaterapie, prin rugăciune, sau au grijă să se hidrateze.

"Este important ca un copil să fie pus în faţa cât mai multor experienţe pentru a şti ce vrea şi care sunt capacităţile sale până la vârsta de 18 ani", spune Vasilache.

Stoica spune că pe parcurs ei trebuie să-şi restrângă cercul opţiunilor, să-şi dea seama ce să facă mai departe în funcţie de abilităţile pe care le au. Pentru a reuşi să îşi dea seama ce vor să facă, ar trebui îndrumaţi de părinţi, de consilieri, de profesori.

"Elevii ar trebui să se cunoască foarte bine, să caute să păstreze varietate în viaţa lor, adică să alterneze activităţile pe care le fac, să nu renunţe la activităţile în aer liber, întâlnirile cu prietenii şi să nu neglijeze nici sănătatea fizică", spune Vasilache.

Stoica îi sfătuieşte pe elevi să înveţe mai întâi ceea ce nu le place. "Dacă nu îţi place Matematica, atunci începi dimineaţa cu învăţatul la Matematică, altfel nu o să mai ai energie spre sfârşitul zilei".


Miercuri am continuat lecţiile de consiliere pentru Bacalaureat 2014, din cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază”, cu o dezbatere la Adevărul Live despre factorii care-i influenţează pe adolescenţi, pe tineri, în alegerea unei cariere. Am aflat că nu vedetele de la televizor reprezintă modelele tinerilor în viaţă, ci persoanele care le sunt apropiate, în special părinţii, profesorii şi prietenii.

Marţi, la Adevărul Live am discutat despre orientarea în carieră, ce pot să facă tinerii pentru a urma o cale potrivită aptitudinilor şi talentelor lor, după absolvirea liceului.

Consiliere pentru elevi

În cadrul campaniei "Adevărul te meditează şi te premiază" am realizat deja lecţiile video pentru proba de Limba Română şi proba obligatorie de la Bac, precum şi probele din cadrul Evaluării Naţionale.

Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene.

Marele premiu: 1.000 de euro

În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi.
 

Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!


VIDEO BACALAUREAT 2014 Lecţia pentru proba de testare a cunoştinţelor de limbă străină, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Matematică, pentru profilul Tehnologic, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Matematică, pentru profilul Ştiinţele Naturii, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie video la Matematică: cum pot fi evitate cele mai comune greşeli în rezolvarea exerciţiilor

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

BACALAUREAT 2014 VIDEO A treia lecţie de consiliere: La şcoală, profesorii iau locul părinţilor elevilor

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite