banca mondiala - ultimele știri
După pandemie, economia mondială se pregătește pentru un 2025 incert. Banca Mondială trage un semnal de alarmă pentru anul viitor, avertizând că cele mai sărace țări din lume se confruntă cu „cea mai dificilă situație economică din ultimele două decenii”.
Banca Mondială a crescut prognoza PIB-ului Chinei pentru 2024 și 2025, deși a doua cea mai mare economie a lumii a avut probleme anul acesta.
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
Ministerul Finanțelor lucrează la patru scenarii privind reforma fiscală care se va aplica anul viitor, așa cum i-a cerut Comisia Europeană, potrivit informațiilor furnizate joi presei de sindicate.
Un oraș ucrainean distrus de război a fost reconstruit în baza unui program al Guvernului de la Kiev
Autorităţile ucrainene au refăcut cea mai mare parte dintre clădirile din oraşul Irpin, distruse în urma atacurilor terestre şi aeriene rusești din lunile martie şi aprilie 2022.
Executivul a stabilit miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, că actualul sistem de calcul al impozitului pe clădiri şi al impozitului pe teren se va menţine până la începutul anului 2026.
România rămâne pe ultima poziție în Europa la sărăcie, iar promisiunile electorale de creșteri salariale și de pensii riscă să agraveze problema, avertizează un raport al Băncii Mondiale.
Economia Rusiei, impulsionată de activitatea militară, este clasificată drept una cu venituri mari de către Banca Mondială, după ce PIB a crescut cu 3,6% în 2023.
Banca Mondială şi-a menţinut estimările privind avansul economiei româneşti în 2024 şi 2025, conform celui mai recent raport privind "Perspectivele Economice Globale".
România este un exemplu pentru țările din regiunea Europei de Est în ceea ce ține de utilizarea instrumentelor pentru dezvoltare, susțin oficialii Băncii Mondiale, în discuțiile cu Marcel Boloș.
Statele Unite speră că vor putea folosi reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale să facă posibil, împreună cu ţările partenere, proiectul de a utiliza activele blocate ale Rusiei pentru sprijinirea Ucrainei şi reconstrucţia sa, potrivit unui responsabil al Trezoreriei
Ucraina a primit o tranşă de finanţare în valoare de 1,5 miliarde de dolari, în cadrul unui program convenit cu Banca Mondială, ceea ce o va ajuta să îşi plătească cheltuielile bugetare şi sociale.
BM va publica mai multe date de săptămâna viitoare, inclusiv despre neplata datoriilor, ca parte a eforturilor de a atrage mai multe investiţii din sectorul privat în ţările în curs de dezvoltare.
Costurile îndatorării ridicate "au schimbat dramatic" necesitatea stimulării creşterii economice lente de către ţările în curs de dezvoltare, a avertizat Banca Mondială.
Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană şi Guvernul ucrainean au publicat joi o estimare conform căreia reconstrucţia Ucrainei după război va costa 486 de miliarde de dolari.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat în cadrul unei înâlniri cu o delegaţie a Băncii Mondiale că menținerea stabilității economice a României este o prioritate a conducerii guvernamentale a României în contextul actual geopolitic.
Economia românească a înregistrat în 2023 un avans de 1,8%, cu 0,8% mai puţin decât se estima anterior, conform raportului recent „Perspectivele Economice Globale”, publicat de Banca Mondială.
Foarte simplu, răspund experții Băncii Mondiale: ca urmare directă a războiului din Israel care se poate extinde oricând la un conflict regional, escaladare majoră ce va duce la re1șterea prețurilor petrolului cu până 85%.
Banca Mondială (BM) se aşteaptă ca preţul global al petrolului să atingă în medie 90 de dolari pe baril în trimestrul patru din 2023 şi să scadă la un nivel mediu de 81 de dolari pe baril în 2024.
Un procent de 41% din alocarea din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, respectiv 11,9 miliarde de euro, reprezintă investiţii care contribuie la îndeplinirea obiectivelor climatice ale UE.
Societatea românească îmbătrânește și suferă din cauza faptului că românii care emigrează au un nivel de educație mai ridicat.
Dezacordurile privind limbajul referitor la invazia Rusiei în Ucraina au împiedicat publicarea unei declarații comune în cadrul reuniunii anuale a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale.
Banca Mondială a sprijinit România în eforturile sale de combatere a poluării cu nutrienţi din ultimele două decenii, cu peste 110 milioane de euro.
Directorul Băncii Mondiale, Ajay Banga a declarat că recentul conflict din Israel este un şoc economic care nu era necesar.
Banca Mondială și-a redus previziunile privind creșterea economică a Chinei pentru anul viitor și a avertizat că economiile în dezvoltare din Asia vor înregistra una dintre cele mai lente creșteri.
Comisia Europeană a introdus o taxă pe carbon aplicabilă importurilor de produse din industrii intens poluante, din mai multe sectoare, măsuri care au intrat în vigoare la 1 octombrie 2023.
Tribunalul Băncii Mondiale a declarat închisă procedura de arbitraj între compania minieră Gabriel Resources și România în legătură cu proiectul minier privat de la Roșia Montană. O decizie urmează să fie pronunțată în termen de 120 de zile.
Banca Mondială este în discuţii avansate cu privire la o potenţială dublare a expunerii sale pe Turcia, până la 35 de miliarde de dolari, pentru a stabiliza economia acesteia, scrie Bloomberg.
Tribunalul de Arbitraj de la Washington a respins un memoriu „Amicus Curiae” trimis în cadrul procesului Roșia Montană de către Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, parte a rețelei Mining Watch, și Greenpeace România
Comisia Europeană și Banca Mondială oferă sprijin financiar şi tehnic României în implementarea reformelor, inclusiv a celor stabilite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Primăria Capitalei vrea să cumpere 250 de tramvaie noi în București, în plus față de cele 100 achiziționate de la Astra Arad care vor veni până în 2024.
Discuții la nivel înalt pe tema salarizării vor avea loc săptămâna viitoare între ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu și reprezentanți ai CE și ai BM, potrivit unor surse citate de Agerpres.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a subliniat că țara noastră vrea să aibă susținerea Băncii Mondiale în continuare, mai ales în ceea ce privește proiectele majore de investiții, în special în domeniul infrastructurii.
Banca Mondială a aprobat cel de-al doilea împrumut, de 591,9 milioane euro, pentru Politici de Dezvoltare (Development Policy Loan, DPL) pentru a sprijini o creştere incluzivă şi verde în România.
Când liderii politici și de afaceri din lume s-au adunat în 2018 la forumul economic anual de la Davos, starea de spirit era entuziastă, dată fiind certitudinea unei creșteri economice globale.
România a înregistrat o creştere economică, în primul trimestru din 2023, de 2,3% pe seria brută şi de 2,8% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2022.
Economia României va avea o creștere de 2,6% în acest an, arată cea mai recentă ediţie a raportului „Perspective Economice Globale”, publicat, marți, de Banca Mondială.
Banca Mondială se aşteaptă la o uşoară recesiune a economiei ruseşti în acest an, potrivit unei estimări îmbunătăţite publicate marţi, informează AFP.
Ajay Banga noul președinte al Băncii Mondiale, le-a cerut angajaților instituției să dubleze eforturile pentru dezvoltarea sectoarelor defavorizate și protecția mediului.
Cu ocazia unei conferințe de presă susținute la Hiroshima, prezent la lucrările G7, Antonio Guterres, Secretarul General al ONU, a spus că a venit timpul pentru reforma Consiliului de Securitate cât și instituțiile create în urma discuțiilor de la Bretton Woods.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, consideră că România ar trebui să îşi regândească plafoanele actuale la energie mai devreme de 2025.
România are nevoie, pentru rezolvarea dezechilibrelor externe, de o combinaţie între consolidarea fiscală şi reforme structurale, se arată într-o analiză a Băncii Mondiale.
Comunitatea internațională începe să se mobilizeze exemplar pentru o strângere de fonduri fără precedent în istoria de după cel de-al Doilea Război Mondial, o noutate absolută.
Fost şef al Mastercard, Ajay Banga, a fost ales în funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale, mandatul fiind de cinci ani, începând cu 2 iunie, transmite Reuters.
Ministrul Finanţelor a afirmat, miercuri, că nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituţiile financiare internaţionale recomandă României trecerea la impozitarea progresivă.
Banca Mondială recomandă Guvernului introducerea cotei progresive de impozitare şi renunțarea la scutirea de impozit pe venit pentru angajații din IT, construcții și agricultură.
România ar putea pierde trei mari proiecte din PNRR, arată o analiză realizată de Bănca Mondială pentru Guvern.
Banca Mondială şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind creşterea economiei mondiale în 2023, de la 1,7 la 2%, potrivit anunțului președintelui instituției, David Malpass.
Sectorul nebancar reprezintă jumătate din activele întregului sistem financiar mondial și ar trebui reglementat mai strict pentru a-i proteja stabilitatea, au declarat economiștii FMI, scrie Reuters.
Autorităţile analizează posibilitatea de a introduce pedeapsa cu închisoarea pentru proprietarii găsiţi vinovaţi de majorarea excesivă a chiriilor, transmite Bloomberg.
Cele două mari cutremure care au lovit Turcia în data de 6 februarie au provocat pagube fizice directe în valoare de 34,2 miliarde de dolari.
Reforma pensiilor speciale de care beneficiază foștii magistrați e unul din punctele cele mai sensibile ale proiectului aflat în dezbatere parlamentară, pentru că modificările la aceasta trebuie să țină cont de mai multe decizii CCR.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat duminică la Digi 24 că raportul Băncii Mondiale privind pensiile speciale cuprinde patru scenarii care vor fi discutate cu reprezentanții Comisiei Europene.
Banca Mondiala a propus patru scenarii pentru pensiile speciale (numite pensii de serviciu din sectorul civil, printre care eliminarea lor, înghețarea acestora, dar și un nou plafon de referință.
Banca Mondială a remarcat că pensiile magistraților și cele ale foștilor angajați din Aviația Civilă sunt mult prea mari, fiind suplimentate cu sume enorme de la bugetul de stat.