Cum a ajuns România să fie obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus. Legătura cu RAFO Onești

0
0
Publicat:

Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.

Rafo Onești/FOTO: Arhivă
Rafo Onești/FOTO: Arhivă

Potrivit Profit.ro, suma constituie despăgubiri și costuri arbitrale, la care se adaugă dobânzi. Banii trebuie dați grupului austriac Petrochemical Holding GmbH, care este controlat și condus de omul de afaceri rus Iakov Goldovski.

Goldovski a deținut până în 2016 un procent de 96,5% din capitalul companiei RAFO SA, aflată în faliment, fosta operatoare a rafinăriei, oprită în 2008.

Tribunalul arbitral s-a pronunțat în dosarul nr. ARB/19/21 și a decis că România a încălcat Tratatul Cartei Energiei, reținând că, prin deciziile ANAF din 21 decembrie 2015 și din 4 ianuarie 2016, de instituire a unui sechestru asupra bunurilor societății RAFO, i s-a refuzat reclamantului dreptul la un tratament corect și echitabil stabilit prin acest tratat și prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/1997″, au declarat pentru Profit.ro cei de la Finanțe.

Așadar, România este obligată să-i plătească fostului propietar 77.944.838 de dolari despăgubiri, 10.938.635 de euro 70 % din costurile arbitrare, și 311.707 de dolari pentru restul costurilor arbitrare.

La 30 septembrie 2009, președintele țării de atunci, Traian Băsescu, declara că Guvernul ia în calcul acordarea unei garanții de stat pentru RAFO Onești în vederea modernizării, după ce și-a plătit toate datoriile istorice.

În 2012, banca rusă VTB s-a oferit să finanțeze RAFO, alături de acționarul majoritar Petrochemical Holding, cu garanția EximBank. Banca românească de stat ar fi pus însă condiția de a avea drept de veto la o eventuală lichidare a rafinăriei, astfel că deal-ul ar fi căzut, mai scrie sursa citată.

În 2019, Rafo Onești a declarat falimentul la solicitarea ANAF, după ce nu și-a respectat planul de organizare și a acumulat noi datorii către creditori în cursul procedurii de insolvență.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite