Câciu: Toate instituţiile financiare internaţionale recomandă României trecerea la impozitarea progresivă

0
Publicat:

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat, miercuri, că nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituţiile financiare internaţionale recomandă României trecerea, într-o perioadă medie de timp, la impozitarea progresivă.

Adrian Câciu a participat la conferinţa „România în OCDE”, Foto: Mediafax
Adrian Câciu a participat la conferinţa „România în OCDE”, Foto: Mediafax

Întrebat, în cadrul unei conferințe, despre impozitarea progresivă, şeful de la Finanţe a susţinut că va exista o dezbatere pe această temă.

Vom avea această dezbatere. Nu trebuie să ne ascundem că nu vom avea această dezbatere. Nu este momentul să discutăm că va fi introdusă mâine impozitarea progresivă, dacă ar fi agreată de coaliţie. Dar nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituţiile financiare internaţionale recomandă României trecerea, într-o perioadă medie de timp, atenţie, şi repet: medie de timp, la impozitarea progresivă", a spus Adrian Câciu, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, este vorba de 3 - 5 ani.

Oficialul a adăugat că urmează recepţia raportului Băncii Mondiale, care este făcut în baza jalonului din PNRR care a prevăzut să avem o analiză a regimului fiscal, cu un consultant care să fie recunoscut internaţional.

Ministrul a mai precizat că România are relaţii instituţionale foarte bune cu toate instituţiile financiare internaţionale, inclusiv cu Comisia Europeană, cu Fondul Monetar şi cu Banca Mondială.

Vreau să îi dau o replică, nu neapărat unei persoane, unui purtător aşa de mesaje care creează, cum să zic, emoţie în spaţiul public. România are relaţii instituţionale foarte bune cu toate instituţiile financiare internaţionale, inclusiv cu Comisia Europeană, inclusiv cu Fondul Monetar, inclusiv cu Banca Mondială. Toate aceste trei instituţii internaţionale să ştiţi că acordă asistenţă tehnică pe anumite tipuri de politici publice în România. Nu înseamnă că România pregăteşte vreun acord de tip stand-by cum a avut în 2010, pentru că România nu se află în situaţia din 2010 şi acea situaţie în care a intrat România până la urmă nu s-a datorat numai politicii interne, ci mai ales s-a datorat politicii internaţionale sau, dacă vreţi, situaţiei internaţionale, când am avut o criză financiară de proporţii la nivel mondial", a spus Câciu.

Întrebat de jurnalişti și despre „gaura de la buget", ministrul a declarat că a existat o „încetinire" în colectarea taxelor şi impozitelor de 4,7 miliarde de lei şi care ar trebui să fie recuperată prin măsuri de către instituţiile cu atribuţii în colectare. Pe lângă acestea, se pot lua măsuri de „chibzuire a banilor publici".

El a adăugat că măsurile nu aveau un termen pentru a fi luate şi că vor fi făcute analize, apoi va exista o discuţie în coaliţia de guvernare şi proiectul de act normativ va fi pus în transparenţă decizională.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a participat, miercuri, la conferinţa cu tema „România în OCDE: spre Clubul Bunelor Practici Economice Internaţionale".

Banca Mondială recomandă Guvernului introducerea cotei progresive de impozitare şi renunțarea la scutirea de impozit pe venit pentru angajații din IT, construcții și agricultură. În cadrul unui raport elaborat de experții BM se mai propune şi creșterea impozitului pe dividende la 10% (de la 8% în acest moment), creșterea impozitelor pe proprietate și creșterea impozitării microîntreprinderilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite