Asia se confruntă cu una dintre cele mai rele perspective economice din ultimii 50 de ani

0
0
Publicat:

Banca Mondială și-a redus previziunile privind creșterea economică a Chinei pentru anul viitor și a avertizat că economiile în curs de dezvoltare din Asia de Est vor înregistra una dintre cele mai scăzute rate de creștere din ultimele cinci decenii, în condițiile în care protecționismul american și creșterea nivelului de îndatorare reprezintă un obstacol în calea economiei.

portofel gol
Asia se confruntă cu una dintre cele mai rele perspective economice din ultima jumătate de secol

Previziunile sumbre ale Băncii Mondiale pentru 2024 subliniază îngrijorarea tot mai mare cu privire la încetinirea creșterii economice din China și la modul în care aceasta se va extinde în Asia. Factorii de decizie politică din China au stabilit deja pentru 2023 una dintre cele mai scăzute ținte de creștere din ultimele decenii, de aproximativ 5%.

Citând o serie de indicatori slabi pentru a doua cea mai mare economie a lumii, Banca Mondială a declarat că se așteaptă acum ca producția economică a Chinei să crească cu 4,4% în 2024, în scădere față de 4,8% cât estima în aprilie, potrivit Financial Times.

De asemenea, Banca Mondială a retrogradat prognoza sa pentru 2024 privind creșterea produsului intern brut pentru economiile în curs de dezvoltare din Asia de Est și Pacific, care include China, la 4,5%, de la o previziune de 4,8% în aprilie și în urma ratei de 5% așteptate în acest an.

Previziunile arată că regiunea, unul dintre principalele motoare de creștere la nivel mondial, va înregistra cel mai lent ritm de creștere de la sfârșitul anilor 1960, excluzând evenimente extraordinare precum pandemia de coronavirus, criza financiară asiatică și șocul petrolier global din anii 1970.

Economiștii se așteptau ca revenirea Chinei în urma controalelor stricte ale pandemiei să fie „mai susținută și mai semnificativă decât s-a dovedit a fi”, a declarat Aaditya Mattoo, economist șef al Băncii Mondiale pentru Asia de Est și Pacific.

Banca a subliniat faptul că vânzările cu amănuntul din China au scăzut sub nivelul de dinaintea pandemiei, că prețurile locuințelor au stagnat, că datoriile gospodăriilor au crescut și că investițiile din sectorul privat au rămas în urmă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite