Șeful Băncii Mondiale a spus că atacul Hamas va duce la tulburări economice

0
Publicat:

Evenimentele din Fâșia Gaza se pot transforma într-o tragedie umanitară, spune Ajay Banga. 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Un atac al militanților organizației radicale palestiniene Hamas asupra Israelului va provoca noi șocuri economice și va duce la o tragedie umanitară, a declarat președintele Băncii Mondiale (BM) Ajay Banga într-o conversație cu Reuters în marginea sesiunii de vizite de toamnă a organelor de conducere ale Fondului Monetar Internațional și ale BM, care are loc la Marrakech.

Aceasta este o tragedie umanitară și o tulburare economică de care nu avem nevoie”, a spus el, comentând asupra atacului Hamas. Potrivit lui Banga, conflictul complică situația în jurul reducerii inflației în lume. El a adăugat că impactul atacului Hamas asupra economiei globale nu este la fel de semnificativ ca începutul invaziei ruse în Ucraina, deoarece conflictul palestino-israelian nu afectează exportul de petrol, cereale și îngrășăminte. Totuși, a continuat șeful Băncii Mondiale, influențează piețele financiare, în urma cărora activele în dolari cresc. El a subliniat că un alt conflict prelungit ar putea perturba tendința actuală a economiei globale.

Banga a spus că Banca Mondială a suspendat operațiunile în Fâșia Gaza și a evacuat unii angajați. Totodată, instituția financiară continuă să lucreze în Cisiordania, a subliniat el. Potrivit șefului Băncii Mondiale, Uniunea Europeană „a făcut mai întâi o greșeală” anunțând suspendarea ajutorului pentru Palestina ca răspuns la atacul Hamas asupra Israelului, dar această greșeală a fost corectată ulterior.

Extinderea finanțării

În plus, vorbind la o întâlnire cu reprezentanții societății civile, Banga a spus că Banca Mondială este pregătită să folosească drepturi speciale de tragere - unitatea de cont a Fondului Monetar Internațional. "Problema drepturilor speciale de tragere. Există o mulțime de concepții greșite. Banca, spun ei, nu este interesată să folosească drepturi speciale de tragere. Ascultă-mă: asta este o prostie completă", a spus Banga. „Provocările constau în faptul că utilizarea drepturilor speciale de tragere nu este atât de simplă pe cât scriu unii în articole pe această temă”, a explicat șeful Băncii Mondiale.

El a anunțat, de asemenea, necesitatea celei mai mari extinderi a capitalurilor Asociației Internaționale de Dezvoltare din istoria sa. Asociația face parte din Grupul BM. „Organizația noastră se concentrează pe Asociația Internațională de Dezvoltare. Dacă vrem cu adevărat să conducem schimbarea, nu ne putem dori doar pentru aceasta, trebuie să luptăm pentru ea. <...> Nicio cantitate de inginerie financiară inventiva nu va ajuta pe simplu fapt: avem nevoie de mai mulți bani pentru a „Vom clarifica mai târziu în această săptămână că următoarea reaprovizionare a Asociației Internaționale de Dezvoltare ar trebui să fie cea mai mare din istorie”, a spus Banga. „Avem nevoie de donatori, acționari și filantropi care să-și intensifice și să-și aducă ambițiile în această luptă”, este convins președintele BM.

În cele din urmă, el a confirmat că, în opinia sa, este necesară și extinderea resurselor de creditare ale Băncii Mondiale. "Dar după ce vom îmbunătăți activitatea, vom avea nevoie de o bancă mai mare. <...> În cele din urmă, provocarea este că pur și simplu nu există suficienți bani în băncile multilaterale sau în guverne pentru a face față numeroaselor crize cu care ne confruntăm", spune Banga.

O nouă agravare a situației din Orientul Mijlociu a început pe 7 octombrie cu un atac al militanților Hamas din Fâșia Gaza pe teritoriul israelian. Hamas explică atacul ca un răspuns la acțiunile autorităților israeliene împotriva Moscheei Al-Aqsa de pe Muntele Templului din Ierusalim. Israelul a anunțat o tranziție către o stare de pregătire pentru război și o blocare completă a Fâșiei Gaza. Potrivit ultimelor date, în urma ciocnirilor și bombardamentelor, peste o mie de israelieni și aproximativ 850 de palestinieni au fost uciși, iar mii de oameni au fost răniți. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite