Un vaccin anti-COVID-19 distribuit pentru toată planeta înseamnă uciderea a 500.000 de rechini, avertizează ecologiştii

Un vaccin anti-COVID-19 distribuit pentru toată planeta înseamnă uciderea a 500.000 de rechini, avertizează ecologiştii

Foto arhivă

O organizaţie ecologistă americană a lansat un semnal de alarmă privind cursa de dezvoltare a unui vaccin anti-COVID-19, avertizând că producerea lui poate duce la uciderea a 500.000  de rechini, cu distrugeri potenţial ireversibile ale ecosistemelor oceanice, relatează rfi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Motivul este că scualenul, un ulei extras din ficatul rechinilor, este folosit ca ingredient pentru aceste vaccinuri, acesta fiind un adjuvant care le măreşte eficienţa prin crearea unei reacţii imunitare mai puternice.
 
Peste 200 de vaccinuri sunt dezvoltate în întreaga lume şi doar câteva au ajuns în stadii clinice avansate, printre ele şi vaccinul produs de compania farmaceutică britanică (în colaborare cu Universitatea Oxford) GlaxoSmithKline. Aceasta foloseşte deja ulei din ficat de rechin pentru vaccinurile antigripale şi plănuieşte să-şi asigure un stoc de un miliard de doze de adjuvant pe care să le aibă gata pentru un vaccin anti-COVID-19 produs în masă.
 
Shark Allies, o organizaţie ecologistă din California, a iniţiat o petiţie împotriva utilizării compusului în vaccinurile pentru COVID-19, militând pentru găsirea unor alternative sustenabile obţinute din alte surse.

3.000 de rechini sunt necesari pentru obţinerea unei tone de scualen, în timp ce un vaccin care ar fi produs în masă şi distribuit în toată lumea astfel încât oamenii să primească câte două doze ar însemna uciderea a 500.000 de rechini.
 
„Recoltarea unui lucru de la un animal sălbatic nu va fi niciodată ceva sustenabil, mai ales când e vorba de un prădator de top care nu se reproduce masiv”, a declarat fondatoarea organizaţiei Stefanie Brendl pentru The Telegraph.
 
„Sunt atât de multe necunoscute în privinţa amplorii şi duratei pandemiei, dar şi a versiunilor care ne-ar putea paşte în viitor, încât dacă continuăm să ne bazăm pe rechini, numărul celor pe care va trebui să-i exploatăm poate creşte extrem de mult, an după an”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările