Un pui de câine rămas îngheţat timp de 18.000 de ani îi uimeşte pe cercetători

Un pui de câine rămas îngheţat timp de 18.000 de ani îi uimeşte pe cercetători

FOTO twitter/ Love Dalen

Oamenii de ştiinţă ruşi au descoperit în permafrostul siberian trupul remarcabil de bine conservat a ceea ce părea a fi un pui de câine. Aceştia au stabilit că se afla acolo de 18.000 de ani, dar a devenit un mister când n-au mai fost siguri că e un câine, relatează CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorii ruşi au găsit puiul în apropiere de Yakutsk, un oraş din estul Siberiei. Nasul, blana şi dinţii s-au păstrat aproape perfect. Testele ADN-ului din oasele coastelor realizate de experţii Centrului suedez de Peloogenetică au confirmat faptul că era îngheţat de 18.000 de ani. Însă experţii n-au putut stabili dacă e un pui de câine sau de lup, deşi de regulă „diferenţa este uşor de făcut”, spune David Stanton, unul dintre cercetătorii care l-au analizat.
 
„Am obţinut deja o mulţime de date în legătură cu el. Cu asemenea informaţii la dispoziţie, n-ar fi trebuit să nu putem face diferenţa între un pui de lup şi unul de câine. Faptul că nu putem ar putea însemna că face parte dintr-o populaţie din care provin ambii, el fiind strămoşul lor”, a explicat el.
 
Expertul a vorbit despre perioada în care a trăit puiul  - una „foarte interesantă din punctul de vedere al evoluţiei lupilor şi câinilor”.
 
„Nu ştim când au fost domesticiţi câinii, dar acea perioadă ar fi putut să fie începutul. E interesant pentru noi să aflăm dacă puiul este un câine sau un lup sau dacă nu cumva este jumătate lup, jumătate câine”, iar teste mai amănunţite ar putea aduce mai multe informaţii despre acea perioadă, consideră omul de ştiinţă.
 
 
Un studiu publicat în 2017 în Nature Comunication a arătat că câinii moderni au fost domesticiţi dintr-o populaţie unică de lupi care a trăit acum între 20.000 şi 40.000 de ani.
 
Însă un studiu al cercetătorilor de la Oxford, publicat în 2016 în Science, a lansat ipoteza că acei câini au fost domesticiţi din două populaţii de lupi, una din Asia, a doua din Europa. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: