Telescopul Arecibo din Puerto Rico, unul dintre cele mai mari din lume, demontat după 57 de ani de existenţă

Telescopul Arecibo din Puerto Rico, unul dintre cele mai mari din lume, demontat după 57 de ani de existenţă

FOTO Ricardo ARDUENGO / AFP

Telescopul Arecibo este unul dintre cele mai mari din lume şi a folosit la numeroase descoperiri din domeniul astronomiei, dar perioada sa de glorie s-a încheiat şi va fi demontat din cauza unor deteriorări ale structurii care nu pot fi remediate şi care pun în pericol pe oricine ar încerca să se apropie de zona respectivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Telescopul Arecibo din Puerto Rico va fi demontat după 57 de ani de activitate. Măsura a fost luată din cauza ruperii unor cabluri, a anunţat joi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă din SUA, citată de AFP.

Două cabluri care susţin instrumentele de 900 de tone s-au rupt pe 10 august şi 6 noiembrie.

Inginerii sunt îngrijoraţi că şi alte cabluri se pot rupe în orice moment, iar orice încercare de reparare este periculoasă.

Fundaţia „acordă prioritate siguranţei lucrătorilor, a personalului Observatorului Arecibo şi a vizitatorilor, ceea ce face ca această decizie să fie necesară, deşi nefericită. Timp de aproape şase decenii, Observatorul Arecibo a servit ca un far pentru ştiinţa revoluţionară”, a declarat directorul NSF, Sethuraman Panchanathan.

„Mai mult decât un telescop, Arecibo este motivul pentru care mă aflu chiar în astronomie”, a scris astronomul local Kevin Ortiz Ceballos pe Twitter.O scenă de acţiune din filmul James Bond „GoldenEye” are loc deasupra telescopului, iar în filmul „Contact” un astronom interpretat de Jodie Foster foloseşte observatorul în căutarea semnalelor extraterestre.

Compania care a verificat tehnic telescopul a recomandat demolarea acestuia, cablurile rămase fiind slabe şi prezintă riscuri.

Citeşte şi:

NASA a descoperit un asteroid care poate valora 10.000 de cvadrilioane de dolari. Ce îl face atât de preţios

Rămăşiţele unei stele stinse, fotografiate de telescopul Hubble

Foto AFP

Imagini din aceeasi galerie
  • Foto AFP
  • Foto Ricardo Arduengo / AFP
  • Foto Ricardo Arduengo / AFP
  • Foto AFP
  • Foto Ricardo Arduengo / AFP
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările