Rusia a trimis un robot de mărimea unui om în spaţiu

Rusia a trimis un robot de mărimea unui om în spaţiu

FOTO via Roscosmos

Robotul se numeşte Fedor, şi a fost lansat astăzi de la cosmodromul Baikonur, situat în Kazakhstan, destinaţia sa fiind Staţia Spaţială Internaţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fedor (Experimental Demonstration Object Research) este primul robot trimis în spaţiu de Rusia, şi măsoară un metru şi 80 de centimetri înălţime şi 160 de kilograme, fiind singurul pasager al rachetei Soyuz în care a fost trimis către Staţia Spaţială Internaţională (SSI).

El va petrece 10 zile la bordul SSI, unde va învăţa lucruri noi, precum ”conectarea şi deconectarea cablurilor electrice şi folosirea unor obiecte simple, de la o şurubelniţă sau o cheie până la un extinctor”, notează Alexander Bloshenko, directorul agenţiei spaţiale ruseşti pentru programe de perspectivă şi ştiinţă, citat de BBC.

Cercetătorii ruşi speră ca Fedor să ajungă să îndeplinească sarcini mult mai periculoase, precum ieşirea în spaţiu. Odată cu lansarea robotului, aceştia au testat şi un nou sistem de salvare de urgenţă al rachetei Soyuz.

Fedor are deja un coleg care îl aşteaptă pe Staţia Spaţială Internaţională, trimis de Japonia în 2013. Statele Unite au avut un robot pe Staţia Spaţială până anul trecut, când acesta a fost trimis înapoi pe Pământ datorită unor probleme tehnice.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: