Rusia a lansat primul său satelit de monitorizare a climatului Arcticii VIDEO

Rusia a
lansat primul său satelit de monitorizare a climatului Arcticii VIDEO

Lansarea satelitului Arktika-M Captură YouTube

O rachetă Soyuz a decolat duminică de pe cosmodromul din Baikonur în Kazakhstan, având la bord primul satelit rus de monitorizare a climatului din Arctica, a anuţat agenţia spaţială Roscosmos, citată de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un videoclip publicat de agenţia spaţială rusă arată lansarea rachetei Soyuz la ora 6.55 GMT, transportând satelitul Arktika-M.

Potrivit directorului agenţiei spaţiale, Dmitri Rogozin, este vorba despre o lansare de rutină. 

Sistemul spaţial de supraveghere hidrometeorologic şi climatic Arktika este „conceput să supravegheze climatul şi mediul înconjurător în regiunea Arctică”, a indicat Roscosmos într-un comunicat. 

Acest sistem va necesita cel puţin doi sateliţi pentru a funcţiona corect, precizează agenţia spaţială. „Ei vor furniza supraveghere permanentă, de pe suprafaţa Pământului şi de pe mările Oceanului Arctic”. 

Lansarea celui de-al doilea satelit Arktika-M este prevăzută pentru 2023, a anunţat agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Dezvoltarea economică a Arcticii, continent format în principal din gheaţa care acoperă Polul Nord, este unul dintre principalele obiective ale preşedintelui rus Vladimir Putin. 

Arctica are enorme rezerve de petrol şi gaz, care sunt disputate deja de Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia în special, pe măsură de încălzirea climatică accelerează topirea calotei de glaciare. 

Luna trecută, oamenii de ştiinţă britanici au constatat că gheaţa dispare din zone polare într-un ritm asemănător cu „cele mai rele scenarii de încălzire climatică”, în special gheaţa din Oceanul Arctic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările