Reinventarea celor mai importante organe din corpul uman: un plămân artificial este cât un stick USB

Reinventarea celor mai importante organe din corpul uman: un plămân artificial este cât un stick USB

Plământul artificial creat de Emulate. FOTO Ştiinţă&Tehnică

O companie din Statele Unite ale Americii a reuşit să recreeze organe umane sub forma unor platforme artificiale. După cum noile platforme de calcul sunt system-on-chip, aceste reproduceri ale funcţiilor se numesc organs-on-chip.

Ştiri pe aceeaşi temă

Platformele denumite sugestiv „Organs-on-chips” imită mecanismele fiziologiei umane, permiţând în acelaşi timp analizarea mecanismelor moleculare de acţiune şi toxicitate. Cu alte cuvinte, aceste cipuri imită, de pildă, modul de funcţionare al plămânului uman pentru ca apoi medicii să poată testa reacţiile acestuia la medicamente, substanţe chimice şi toxine mult mai rapid şi cu o acurateţe mult mai mare decât în cazul studiului pe animale, scrie Ştiinţă&Tehnică.

În plus, „plămânul-cip” ar putea fi populat cu celule provenite chiar de la un caz real, pentru a testa astfel reacţiile la diferite tratamente fără a pune în pericol pacientul. „Platforma Organs-on-Chips a Emulate deschide, pentru prima dată, o fereastră către mecanismele interne ale organelor umane fără să pătrundem într-un organism viu. Abordarea noastră unică către bioemularea umană deschide noi oportunităţi pentru dezvoltarea unor produse cu proprietăţi, eficacitate şi siguranţă îmbunătăţite, dar şi personalizare pentru pacienţi şi consumatori”, a spus James Coon, director Emulate.

Mai multe detalii despre aceste platforme sunt disponibile pe Ştiinţă&Tehnică

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: