O platformă bazată pe inteligenţă artificială a trimis primele avertizări cu privire la coronavirus

O platformă bazată pe inteligenţă artificială a trimis primele avertizări cu privire la coronavirus

Foto: EPA-EFE

Algoritmul BlueDot verifică ştirile şi datele cu privire la achiziţionarea biletelor de avion pentru a prezice răspândirea unor boli precum cea care a pornit din Wuhan.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 9 ianuarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat pericolul unei epidemii în Wuhan, China, unde mai multe cazuri de pneumonie au fost raportate, cauzate cel mai probabil de expunerea oamenilor la contactul cu animale vii într-o piaţă de fructe de mare.

Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor din Statele Unite a aflat de aceste cazuri cu câteva zile înainte pe 6 ianuarie, însă mai rapid decât acesta şi OMS a fost BlueDot, o platformă de monitorizare a sănătăţii din Canada, care şi-a anunţat clienţii cu privire la pericolul virusului încă de pe 31 decembrie.

BlueDot foloseşte un algoritm bazat pe inteligenţă artificială care verifică ştirile din întreaga lume, reţelele care monitorizează bolile animalelor şi plantelor şi anunţurile oficiale care oferă avertizări cu privire la evitarea unor zone de risc precum Wuhan. Prin tehnici de machine learning, el poate verifica ştirile în 65 de limbi străine, alături de alte surse de informaţii, pentru a ajunge la o concluzie cu privire la pericolul unei epidemii.

”Ştim că un guvern nu este tocmai cea mai de încredere sursă pentru a oferi informaţii într-o manieră rapidă” spune Kamran Khan, fondatorul şi CEO-ul BlueDot, citat de Wired. ”Putem să analizăm ştiri cu privire la posibile epidemii, mici şoapte pe forumuri sau pe bloguri care să indice că se întâmplă ceva neobişnuit.”

Algoritmul nu foloseşte postările de pe social media, deoarece datele obţinute de-acolo sunt mult prea diverse şi amestecate, conform lui Khan. O mare parte din informaţii sunt însă obţinute dintr-o bază de date globală a biletelor de avion vândute, care este folosită pentru a analiza locurile în care epidemia se va răspândi ulterior. Folosindu-se de aceasta, BlueDot a prezis corect că virusul va ajunge după Wuhan în Bangkok, Seul, Taipei şi Tokyo.

Până acum, coronavirusul a afectat 2700 de persoane în China, cauzând 80 de morţi. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: