Listă animale sălbatice România. Mamiferele care populează ţara noastră

Listă animale sălbatice România. Mamiferele care populează ţara noastră

Capra neagră e un animal rar şi se află pe lista animalelor sălbatice din România

România este o ţară în care trăiesc numeroase animale sălbatice. Dincolo de oraşe, în pădurile şi câmpiile noastre, avem specii diverse. Iată o listă cu animale sălbatice din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

În România, influenţa oamenilor asupra animalelor se poate vedea în cazul unor specii. Vânătoarea excesivă sau eliminarea habitatului natural au dus la punerea în pericol a unor specii.

Ariciul

La maturitate ariciul are 25-30 de centimetri, cu o coadă de 2-5 centimetri. Este întâlnit la câmpie, zone umede, deal şi munte. Locuieşte în păduri de foioase, tufişuri, mărăcinişuri sau în Delta Dunării, în zonele înalte.

E un mare amator de insecte şi râme, broaşte, cadavre, ouă şi puii de pasăre care stau la sol, dar şi ciuperci, fructe şi iarbă. Consumă pepeni. Iarna hibernează.

În lume există 17 specii de arici, grupare în cinci genuri. În România există specia Erinaceus roumanicus, descrisă în 1900. Diferenţa dintre aricii româneţti şi cei europeni constau în faptul că cei locali au botul de culoare mai închisă, capul mai rotunjit şi au o pată albă în zona pieptului.

Bizam

Potrivit site-ului animale-salbatice.ro, bizamul este un animal de aproximativ 35 de centimetri lungime care trăieşte în apropierea apei. Provine din zonele mlăştinoase din America de Nord, a fost adus în Polonia, iar apoi a început călătoria prin Europa. În România a ajuns pe Dunăre şi s-a adaptat în Deltă.

Bursuc

În România, bursucul trăieşte în regiunile cu păduri. Are 20-25 de kilograme şi hibernează iarna.

Bursucul trăieşte 12-18 ani şi trăieşte aproape tot timpul în vizuină, mai puţin noaptea, când se hrăneşte. Animalul acesta consumă fructe, seminţă, ouă, viermi, rădăcini, insecte, porumb şi pui de păsări.

Capra Neagră

E o specie răspândită în regiunile muntoase din Europa şi Asia Mică. Animalul are 110-130 de centimetri şi o coadă scurtă. Trăieşte în regiunile înalte din munţii Alpi, regiunea Savoia, Grecia, muncţii Caucaz şi munţii Carpaţi.

Trăieşte în grupuri de 15-30 de capre. Perioada de gestaţie durează şase luni, iar iezii devin maturi la trei ani. Pericolele la care sunt expuse sunt căderile de stânci, animalele de pradă ca râsul, lupul, ursul sau vulturul.

Dihorul

La noi în ţară avem două specii de dihori care trăiesc doar în Dobrogea - dihorul de stepă şi dihorul pestriţ.

Se hrăneşte cu şoareci şi şobolani, dar şi cu păsări, ouă, iepuri sau peşti. Se reproduc o signură dată pe an şi după un an, puii sunt capabili să formeze o familie proprie.

Se întâlneşte în zone joase, dar şi montane. Poate face pagube în gospodării. De asemenea, poate fi crescut şi ca animal de casă.

Iepurele de câmp

Îl întâlnim la Delta Dunării şi până la munte, dar cu densitate bună la câmpie. Se camuflează foarte bine în mediul în care trăieşte.

Lungimea e de 70 de centimetri şi greutatea e până la 5 kilograme.

Lup

Acum 100 de ani, populaţiile erau foarte mari, în toate zonele. Acum mai pot fi zăriţi doar în zonele montane şi rar coboară în păduri dese.

În România, lupul a reuşit să-şi refacă populaţiile, având o rată de creştere de 0,5%.

Nevăstuică

Nevăstuica e răspândită în toată Europa, în apropae toate formele de relief. Evită spaţiile deschise, iar exemplarele de la câmpie sunt pe malurile apei.

E un prădător agresiv. Fiecare nevăstuică poate captura pânî la 3.000 de şoareci pe an.

Listă animale sălbatice România. Asemănări şi deosebiri între pisica sălbatică şi râs

Pisică sălbatică

Seamănă cu cele domestice, dar este mai mare, ajungând la 10 kilograme. Este întâlnită în zonele de deal cu păduri liniştite, în deltă sau în zone montane joase.

Râsul

În România trăiesc aproximativ 2.000 de exemplare, în timp ce în Europa şi Asia se estimează că sunt 55.000 de exemplare.

Râsul carpatin e un animal văzut din ce în ce mai rar în ţara noastră. Se fac încercări de reintroducere în câteva ţări europene.

Râsul are o lungime de 1,5 metri şi e un vânător iscusit. Vânează prăzi mari, inclusiv căprioare. Un adult mănâncă 2,5 kilograme de carne pe zi. În România, perioada de vânare este 15 septembrie - 31 martie.

Şacalul

Nu a apărut acum multă vreme în fauna României. Era văzut prin Delta Dunării, iar după 1990 pare un animal sălbatic instalat definitiv în zonă.

E văzut în partea de sud a ţării. E un animal oportunist şi poate produce efecte neplăcute în lanţul trofic. Vânează doar pe perioada nopţii. Are un aspect asemănător lupului, dar e mai mic ca dimensiune.

În România, şacalul se vede foarte rar. A fost semnalat în Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Şacalii au pătruns în fauna locală de acum 50 de ani.

Originează în India şi a pătruns prin Iran, Turcia, Grecia, Bulgaria, Albania, apoi România.

Este intermediar între lup şi vulpe, având formă asemănătoare cu a vulpii. Lungimea corpului e de 70 de centimetri. Se hrăneşte cu insecte, şoareci, păsări şi alte rozătoare, dar şi cu porumb.

Veveriţă

E o rozătoare inteligentă şi rapidă, adaptată la viaţa arboricolă. Populează atât păduri de confiere, dar şi cele de foioase. Poate fi întâlnită şi în parcuri urbane.

Femela naşte la două generaţii de pui pe an. Veveriţa fată şapte pui, care ajung la maturitate la un an. Populaţia este stabilă, pentru că nu se mai vânează atât de intens.

Listă animale sălbatice România. Vidra

E un mamifer acvatic întâlnit mai des în Delta Dunării. Este un animal protejat de lege şi poate fi vânat doar cu autorizaţie.

Vidra poate ajunge la un metru lungime. Are corpul adaptat mediului acvatic. Se hrăneşte în general cu peşte sau raci, broaşte sau mamifere acvatice mici. Se împerechează o dată pe an.

Vulpe

E un animal foarte întâlnit la noi. Are constituţie zveltă, ochii obligi şi mustăţi lungi. Blana vulpii e foarte căutată. E victimă a vânătorilor pentru blană, dar şi pentru că e considerată dăunătoare altor animale.

E un animal singuratic, numai în perioada împerecherii umblând în perechi. E activ mai mult noaptea.
Urs brun

Popândău

Un mamifer rozător de mici dimensiuni care face parte din familia veveriţelor. Diferenţa este că popândăul are părul mai scurt. E întâlnit la seş, imaş şi pajişti.

Blana este de culoare galben-cenuşie, iar pe burtă este de un galben ruginiu.

Mistreţ

Populează pădurile, de la Deltă, până în Carpaţi. Are o culoare neagră-cafenie şi scoate sunete asemănătoare porcilor domestici.

Este vânat ca trofeu şi carne, dar poate ataca omul. Este practic strămoşul porcului domestic.

Mistreţul are o lungime de doi metri şi o înălţime de un metru. Capul puternic este scutul său de apărare.

Cerb

Cerbul carpatin e cel mai mare ierbivor din România, având 300 de kilograme. E întâlnit în toate zonele carpatice, nu doar în masivele montane.

Castor

A dispărut din ţara noastră şi în ultimii ani se încearcă repopularea unor zone. Castorul a dispărut din cauza vânatului pentru blană şi carne.

Sunt cele mai mari rozătoare din Europa. Pot ajunge la 20 de kilograme. Este un rozător ierbivor şi construiesc baraje din lemne, crengi sau iarbă. Din acest motiv au fost vânaţi, pentru că afectau râurile şi fondul piscicol. Trăiau în toată ţara, dar acum se încearcă repopularea în judeţul Braşov. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările