China a reuşit, în premieră, să pună un rover pe Marte, după „şapte minute de teroare”

China a reuşit, în premieră, să pună un rover pe Marte, după „şapte minute de teroare”

Planeta Marte / FOTO Arhivă

China a reuşit sâmbătă să pună pe suprafaţa planetei Marte un robot teleghidat, numit Zhurong, în cadrul unei mesiuni ce constituie o premieră pentru ţara cu capitala la Beijing.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asolizarea pe Marte este deosebit de complicată şi numeroase misiuni europene, sovietice şi americane s-au soldat în trecut cu eşecuri, notează AFP.

China a mai încercat să trimită o sondă pe Marte în 2011 în cursul unei misiuni comune cu Rusia, însă misiunea a fost un eşec, iar Beijingul a decis apoi să continue operaţiunile singur.

Chinezii au lansat astfel la sfârşitul lui iulie 2020 de pe Pământ misiunea lor fără om la bord Tianwen-1, numită după sonda trimisă în spaţiu. Lansarea, desfăşurată cu succes, a marcat un punct important din istoria programului spaţial al Chinei. 

Misiunea a intrat în orbita planetei Marte în februarie, iar vineri - după mai multe zile de tăcere - postul oficial de televiziune din China a anunţat că misiunea a intrat în etapa crucială de asolizare. „Şapte minute de teroare”, aşa a fost descris întreg procesul asolizării, dată fiind faptul că are loc mai repede decât pot să ajungă semnalele radio de pe Pământ pe Marte.

Acesta este alcătuit din trei elemente: un orbitator (care se învârte în jurul planetei), un asolizor (care a aterizat pe Marte) şi la bord un robot teleghidat, Zhurong.

Numele Zhurong a fost ales după un sondaj online şi se referă la zeul focului în mitologia chineză. Robotul va petrece aproximativ trei luni pe suprafaţa planetei Marte, unde va colecta şi analiza mostre de rocă din solul marţian.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările