Facebook vrea să creeze un sistem de ghidare bazat pe inteligenţa artificială care nu foloseşte instrumentele clasice de localizare

Facebook vrea să creeze un sistem de ghidare bazat pe inteligenţa artificială care nu foloseşte instrumentele clasice de localizare

În loc să folosească GPS, date mobile sau o conexiune wireless pentru localizare, Facebook vrea să realizeze un sistem de ghidare în care utilizatorul este îndrumat de o inteligenţă artificială.

Ştiri pe aceeaşi temă

Divizia de cercetare specializată în tehnici de inteligenţă artificială a Facebook, împreună cu cercetătorii de la Universitatea din Montreal, au publicat o lucrare care prezintă un nou tip de reţea neuronală.

Această reţea neuronală, având acces la o hartă detaliată a zonei, va ghida vocal utilizatorul fără a avea nevoie de GPS sau o conexiune la internet pentru a triangula poziţia acestuia.

Ghidarea şi furnizarea indicaţiilor se va realiza prin limbaj natural. Utilizatorul va pune întrebări obişnuite, de genul „Pe unde o iau acum”, iar AI-ul îi va răspunde într-un mod similar.

Inteligenţa artificială la rândul ei va putea să-i pună întrebări utilizatorului în acelaşi limbaj natural, pentru a înţelege mai bine unde se află acesta. Spre exemplu, AI-ul îl poate întreba pe utilizator: „Vezi o clădire albastră pe dreapta?”.

În funcţie de răspunsurile pe care le primeşte de la utilizator, AI-ul va putea să-l localizeze fără ajutorul tehnologiilor folosite în mod tradiţional pentru navigare şi ghidare.

O astfel de abordare ar fi mult mai naturală şi mai practică pentru utilizatori. În loc să se uite pe ecran pentru a vedea străzile sau să caute pe telefon o adresă, toate operaţiunile ce ţin de navigare ar putea fi realizate prin dialog, fără ca şoferului sau pietonului să-i fie distrasă atenţia către un ecran.

Nu se cunoaşte în acest moment când o astfel de funcţionalitate ar putea deveni valabilă, fiind vorba deocamdată doar o lucrare teoretică.

Ţinând cont că învăţarea mecanică este una dintre cele mai avansate proceduri din sfera inteligenţei artificiale, acumularea de către AI a informaţiilor oferite de hărţi nu ar trebui să dureze foarte mult.

De asemenea, limbajul natural, aşa cum a demonstrat şi Google cu noua versiune a asistentului săi digital, nu mai este o problemă pentru dispozitivele mobile şi entităţile virtuale.

În altă ordine de idei, tehnologia necesară pentru punerea în practică a acestui proiect, numit Talk The Walk, există şi l-ar putea transforma în realitate în doar câţiva ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: