Huawei Mate 20 Pro, un flagship căruia nu ai ce să îi ceri mai mult [HANDS-ON PREVIEW]

Huawei Mate 20 Pro, un flagship căruia nu ai ce să îi ceri mai mult [HANDS-ON PREVIEW]

FOTO Claudiu Râpan (Adevărul)

Huawei a căutat în ultimii ani să-şi găsească o identitate de brand, să se stabilizeze asupra unei scheme de lansări anuale şi asupra unui design care să fie recunoscut cu uşurinţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă până acum telefoanele scoase pe piaţă de producătorul chinez aveau o construcţie care lăsa oarecum de dorit la capitolul imaginaţie, fiind salvate mereu de specificaţiile tehnice excelente, noul Huawei Mate 20 Pro se poate încadra cu lejeritate în categoria „eye-candy”.

La prima vedere, Huawei Mate 20 Pro lasă o impresie de telefon cu adevărat premium, pe scurt arată şi se simte ca un adevărat flagship. 

Huawei a decis să schime macazul în ceea ce priveşte setup-ul de camere foto, mergând pe o idee ceva mai originală, lăsând în urmă design-ul împrumutat de la iPhone X, primul terminal cu senzor foto dual dispus pe verticală. La Mate 20 Pro, ansamblul principal de camere ia forma unui pătrat, care adăposteşte totodată şi flash-ul.

Deblocare îmbunătăţită

Printre noutăţile din acest an sunt câteva aspecte extrem de importante de remarcat. Huawei Mate 20 Pro este primul telefon produs de o companie cu adevărat mare care alege să includă un senzor de amprentă sub sticla ecranului. Acesta a fost cu siguranţă un pariu, pe care chinezii par să îl fi câştigat. Siguranţa, mai degrabă, decât rapiditatea cu care se deblochează telefonul nu lasă deloc de dorit, mai ales pentru o tehnologie care abia începe să fie adoptată la scară largă.

Şi dacă tot suntem la capitolul „deblocare”, Huawei mai vine cu o noutate pe flagship-ul Mate 20 Pro, şi anume deblocarea prin recunoaştere facială. Chiar dacă nu este o premieră propriu-zisă, tehnologia folosită la acest terminal diferă de cele de până acum, deblocarea realizându-se într-un mod similar cu iPhone X, XS şi XS Max.

Dacă până acum smartphone-urile Huawei care utilizau acest mod de recunoaştere foloseau mai degrabă o tehnologie de detecţie cu ajutorul camerei frontale, acum acestea folosesc un senzor de mapare 3D pe bază de laser, similar ansamblului Depth camera de pe terminalele Apple.

Update-uri software pentru EMUI 9.0

Mate 20 Pro vine cu un hardware îmbunătăţit faţă de modelel precedente, însă nici interfaţa de utilizare EMUI nu a fost trecută cu vederea. Odată cu lansarea Android Pie, Huawei a trecut rapid la treabă şi şi-a adaptat software-ul propriu pentru a opera în mod similar cu cea mai nouă verisune a OS-ului de la Google. Gesturile de utilizare, care pot fi activate din meniul de setări simplificat, aduc o experienţă de utilizare foarte similară cu cea de pe iOS-ul modificat pentru terminalele iPhone X şi XS.

Un procesor AI mai rapid şi mai bun

Unul dintre highlight-urile de la conferinţa Huawei care a avut loc la IFA Berlin, despre care am scris şi aici, este lansarea noului procesor produs in-house de către compania chineză. Kirin 980 i-a luat locul lui 970, iar performanţele sale în testele benchmark arată că acesta este, pe hâtie cel puţin, peste rivalul de la Qualcomm, şi anume Snapdragon 845. Conform datelor furnizate de Huawei, Kirin 980 este un 8-core cu 20% mai rapid decât predecesorul său, care consumă cu 40% mai puţină energie. Nici tehnologia AI nu a fost neglijată, compania chineză mândrindu-se că puterea de procesare pe bază de inteligenţă artificială este cu 134% mai mare şi consumă cu 88% mai puţină energie.

Bateria, una dintre cele mai mari de pe flagship-urile de pe piaţă

În ceea ce priveşte bateria lui Mate 20 Pro, aceasta este una ofertantă, de 4200 de mAh, peste cea care echipează flagship-ul celor de la Samsung, Galaxy Note 9. Aceasta, combinată cu îmbunătăţirile aduse procesorului, ar trebui să asigure fără probleme o zi întreagă de utilizare. Nu este de neglijat aici nici aportul pozitiv adus de actualizarea software-ului folosit.

În ceea ce priveşte încărcarea, Huawei a integrat în premieră pe dispozitivele sale funcţia de „wireless charging”, una prezentă deja pe toate smartphone-urile de top. Poate şi mai interesant este faptul că aceasta funcţionează extrem de rapid, terminalul Mate 20 încărcându-se de la priză sau de la dock, de la 0 la 70% în doar 30 de minute. Sună destul de bine.

Poate cea mai deşteaptă funcţie introdusă pe Mate-ul din acest an este posibilitatea de a transfera baterie de la un telefon la altul, tot prin tehnologia wireless. Astfel că, orice telefon ai avea, fie că e iPhone sau Samsung, se poate încărca cu lejeritate de la un Mate 20 Pro. Practic, producătorul chinez a introdus o funcţie de power bank, care permite încărcarea a două telefoane în acelaşi timp.

Display şi stocare din plin

Cei care sunt obişnuiţi cu design-ul de pe ultimele două telefoane din gama Galaxy S de la Samsung, S8 şi S9, vor recunoaşte ecranul curbat pe margini de pe Mate 20 Pro, similar cu Infinity Display-ul celor de la Samsung. Diferenţa, însă, este dată de apariţia celebrului „breton”, pe care îl vedem tot mai des pe telefoanele cu Android, care adăposteşte camera foto frontală de 24 de MP cu funcţie de Wide Angle, plus senzorul depth pentru deblocare facială.

Display-ul de pe Mate 20 Pro este un AMOLED de 6,39 inci cu rezoluţie 2K+, care beneficiază de un aspect 19:5:9. Culorile sunt foarte vii, tehnologia fiind una de top, iarăşi, folosită pe mai toate telefoanele cu specificaţii de top. În ceea ce priveşte specificaţiile de RAM şi stocare, Huawei Mate 20 Pro vine într-o configuraţie de 6 GB RAM + 128 GB ROM, similare cu cele de pe varianta de bază a lui Note 9, rivalul său direct din piaţă.

Camera foto excelentă, ca de obicei

Odată cu lansarea modelului P20 Pro, care a avut loc în martie la Paris, Huawei a stabilit un nou record de punctaj obţinut de camera foto în testele DXOMark, autoritatea în domeniul camerelor de smartphone-uri. La un scor de 109, cu prima cameră triplă care să echipeze un flagship al unei companii de top, P20 Pro rămâne şi în acest moment deţinătorul coroanei. Rămânde de văzut cum se va descurca Mate 20 Pro în ale fotografiei, însă primele semne sunt bune. Camera foto este în continuare de top, neexistând diferenţe, cel puţin la prima vedere, faţă de senzorul triplu al fostului flagship.

În ceea ce priveşte tehnicalităţile, Huawei Mate 20 Pro echipează o cameră foto triplă, dispusă pe spatele terminalului într-un mod nou şi interesant, alcătuită dintr-un senzor principal de 40 de megapixeli şi unul secundar de 20 MP Ultra Wide Angle, completate de o tehnologie 4D predictive focus, care recunoaşte automat care este subiectul principal al fotografiei şi ajustează setările în concordanţă.

Concluzii despre Huawei Mate 20 Pro

La prima vedere, Mate 20 Pro reprezintă cu adevărat un semnal că Huawei s-a maturizat şi produce terminale care nu sunt cu nimic mai prejos decât cele scoase pe piaţă de producătorii consacraţi. Ba mai mult, compania chineză a reuşit să dezvolte un hibrid, un telefon care va rezona atât cu fanii Apple, cât şi cu cei ai Samsung, „împrumutând” cele mai importante funcţii de la cele două. Practic, Mate 20 Pro este întruchiparea tehnologică a proverbului „Când doi se ceartă, al treilea câştigă”.

citeste totul despre: