Un atac DDoS a făcut ca site-urile guvernului belgian să fie indisponibile

Un atac DDoS a făcut ca site-urile guvernului belgian să fie indisponibile

Ilustraţie atac DDoS. FOTO Shutterstock

Mai multe site-uri şi servicii guvernamentale din Belgia au fost blocate marţi, 4 mai, după ce Belnet, furnizorul de servicii de internet (ISP) pentru sectorul public al ţării, a fost lovit de un atac masiv de tip denial-of-service (DDoS).

Ştiri pe aceeaşi temă

Amer Owaida, security writer ESET, analizează pe blog cum a decurs atacul şi ce reacţie au avut autorităţile.

Potrivit Belnet, atacul a început marţi dimineaţă şi a afectat toate cele aproximativ 200 de instituţii şi organizaţii care utilizează serviciile companiei. Birouri publice, universităţi şi institute de cercetare au rămas parţial sau în întregime fără acces la internet, iar site-urile lor web au fost aproape inaccesibile.

„Nu există niciun semn că infractorii cibernetici s-ar fi infiltrat în vreo reţea. Toate dovezile arată că atacul a avut drept scop numai saturarea reţelei Belnet”, a declarat furnizorul de internet (ISP).

Atacurile DDoS - care implică creşterea exagerată a traficului pentru o ţintă, cu ajutorul unui număr mare de dispozitive reunite într-un botnet - sunt adesea declanşate ca o cale de a sustrage bani de la ţinte sau ca o acoperire pentru alte atacuri. În oricare dintre variante, atacul DDoS aduce pagube de milioane de venituri pentru organizaţii, ca să nu mai vorbim de daune reputaţionale. Atacurile din Belgia pot fi privite ca o mărturie îngrijorătoare cu privire la amploarea ameninţării cibernetice cu care se confruntă guvernele din întreaga lume.

Între timp, Euractiv a raportat că efectele atacului au fost resimţite şi de sistemele ce ţin de efectuarea rezervărilor online pentru vaccinările COVID-19. Parlamentul Regiunii Valonia-Bruxelles a fost, de asemenea, afectat şi a trebuit să amâne lucrările comisiei.

„Suntem pe deplin conştienţi de impactul asupra organizaţiilor conectate la reţeaua noastră şi a utilizatorilor lor şi suntem conştienţi de faptul că acest lucru le-a perturbat profund funcţionarea. Belnet investeşte continuu în securitatea cibernetică. Cu toate acestea, atacul DDoS de ieri a fost de o asemenea amploare încât întreaga noastră reţea a fost saturată. Faptul că autorii atacului au schimbat constant tactica a făcut şi mai dificilă neutralizarea acestuia”, a declarat miercuri Dirk Haex, Directorul Tehnic al Belnet.

Conform paginii dedicate statusului acestei probleme a furnizorului de internet belgian, atacul DDoS a avut loc în valuri succesive. Belnet şi Centrul pentru securitate cibernetică din Belgia au reuşit în cele din urmă să controleze atacul şi să-i atenueze impactul. Până miercuri dimineaţă situaţia a fost stabilizată, dar echipa rămâne în alertă maximă în cazul în care ”furtuna” nu s-a încheiat încă în totalitate.

„Situaţia rămâne stabilă. Cu toate acestea, rămânem vigilenţi pentru a contracara orice noi tentative de atac. Incidentele avute sunt tratate în strânsă colaborare cu clienţii afectaţi, acordând, bineînţeles, maximă prioritate acestui aspect", se arată în cea mai recentă actualizare a situaţiei. Nu se ştie cine este în spatele atacului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările