Pe unde se plimbă românii. Datele Google arată că mobilitatea a scăzut foarte puţin, în ciuda restricţiilor impuse

Pe unde se plimbă românii. Datele Google arată că mobilitatea a scăzut foarte puţin, în ciuda restricţiilor impuse

Aglomeraţie la terase în zona pădurii Băneasa, 28 martie 2021 FOTO Adevarul

Românii respectă şi nu prea restricţiile împotriva Covid-19. O hartă interactivă creată de Facultatea de Ştiinţe Economice de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj arată, în timp real, unde se deplasează cel mai mult oamenii în fiecare zi..

Ştiri pe aceeaşi temă

Răspunsul este – la mall. Iar asta aproape la fel de des ca înainte de pandemie. Specialiştii nu au făcut decât să interpreteze datele transmise de Google pe baza localizării făcute de telefoanele cu sistem de operare Android, potrivit Digi24
 
Care sunt acum cele mai aglomerate oraşe sau locuri din România se poate vedea în timp real.
 
În cele două luni de stare de urgenţă din 2020, mobilitatea a scăzut cu 70% la nivel naţional, însă imediat după venirea sezonului cald, oamenii au circulat aproape la fel de mult ca înainte de pandemie, mai ales în zona de sud-est a ţării.
 
Conform platformei UBB, oamenii profită că centrele comerciale au rămas dechise, iar mersul la mall rămâne printre activităţile preferate ale românilor.
 
În plus, mobilitatea spre centrele comerciale a scăzut cu doar 25% acum, în luna aprilie, după ce s-au aplicat noile restricţii, faţă de perioada de dinainte de pandemie.
 
„În zonele, spre exemplu, Cluj, Timişoara, Bucureşti, Braşov, nivelul de reducere a mobilităţii în raport cu ce se întâmpla anul trecut este mult mai mare decât în alte zone. Practic, populaţia în aceste zone a înţeles că trebuie să respecte mult mai stringent măsurile de pandemie şi a răspuns ca atare.
 
Ansamblul măsurilor care se iau la nivel guvernamental ar trebui gândite pentru regiuni, pentru o abordare regională sau chiar locală, mai degrabă decât o abordare la nivel naţional”, spune Răzvan Mustaţă, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice de la UBB.
 
Dacă ne uităm la perioada lunii aprilie, observăm că severitatea măsurilor este una destul de ridicată, însă răspunsul populaţiei este moderat – scăderea mobilităţii populaţiei este mai puţin accentuată. În momentul de faţă, mobilitatea locuitorilor României este doar cu 15% mai mică faţă de perioada de dinainte de pandemie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările