Educaţie distractivă pe YouTube, cu subtitrare în română - ce şi unde găsim

Educaţie distractivă pe YouTube, cu
subtitrare în română - ce şi unde găsim

Canal Youtube Kurzgesagt – In a Nutshell.

Pe YouTube se găsesc o mulţime de materiale video educative, de la cursuri până la „edutainment”, conţinut educativ, care oferă informaţiile într-un mod distractiv, uşor de înţeles, de cele mai multe ori folosind şi animaţie pentru prezentare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Canale precum Kurzgesagt – In a Nutshell, CrashCourse, PBS Space Time, CGP Grey, Ted-Ed sau AsapSCIENCE sunt foarte populare, cu milioane de abonaţi şi vizualizări. O parte din conţinutul de pe aceste canale oferă şi subtitrare în limba română, ceea ce le face accesibile unui public larg în România, fără a se limita doar la cei care ştiu limba engleză. Pentru a obţine acest lucru, în meniul video-ului trebuie activate subtitrările. Dacă în setările YouTube limba preferată selectată este româna, atunci video-ul va rula automat cu subtitrare în limba română (dacă are). Altfel, trebuie selectată în secţiunea „Setări” subtitrarea în limba română.

Canalul Kurzgesagt – In a Nutshell publică clipuri video animate, în care analizează foarte concret şi accesibil aspecte ale lumii care ne înconjoară şi diverse subiecte interesante. O parte dintre ele au şi traducere în română. Iată câteva recomandări:

CrashCourse  este unul dintre cele mai populare canale de educaţie de pe YouTube, cu peste 10 milioane de abonaţi şi vizualizări de ordinul miliardelor. Ei publică serii dedicate câte unui domeniu, de la istoria civilizaţiei umane sau a Europei, mitologie, astronomie, fizică sau chimie şi până la psihologie, gaming, inteligenţă artificială, antreprenoriat, literatură sau producţie de film. Iată câteva recomandări de videouri cu subtitrare în română:

Canale precum AsapSCIENCE sau CGP Grey oferă răspunsuri şi soluţii pentru tot felul de subiecte „arzătoare”. Iată o serie de videouri de pe cele două canale, cu subtitrare în română:

 

Cei care caută conţinut video educativ legat de artă, cultură, filosofie, pot găsi resurse cu subtitrare în română pe canale precum The School of Life sau Ted-ED. Iată câteva recomandări:

 

Ted-Ed oferă videouri educative pe nenumărate teme, realizate în multe cazuri cu specialişti în domeniile respective, iar The School of Life este un terapeut online, cu materiale video care ajută la înţelegerea proprie, a relaţiilor cu ceilalţi, a emoţiilor şi a vieţii în general, foarte util pentru această perioadă, plină de anxietate şi frică. Câteva recomandări cu variantă în limba română:

La subtitrarea în limba română pentru toate aceste materiale video educative au contribuit persoane vorbitoare de română (anonime sau nu - în unele cazuri este menţionat cine a contribuit cu subtitrarea pentru anumită limbă). Oricine poate contribui, traduce şi adăuga subtitrare în limba română pe clipurile video de pe YouTube. În secţiunea subtitrări, marea majoritate a materialelor video educative au activă opţiunea „Adaugă subtitrare”. Odată selectată, vei fi condus către managerul dedicat realizării şi adăugării de subtitrări, unde poţi traduce în română subtitrarea în limba engleză, fiecare replică din text fiind sincronizată cu imaginea.

Mai multe detalii despre cum oricine poate contribui cu traduceri ale clipurilor video pot fi găsite la această adresă: https://support.google.com/youtube/answer/6054623?hl=ro.

De asemenea, există şi posibilitatea să alegem şi subtitrare în română auto-generată, tradusă automat din cea originală a video-ului. Aceasta nu va fi la fel de bună ca cea realizată de o persoană, dar te ajută să înţelegi la un anumit nivel.

 

Conţinutul educativ este bine reprezentat şi în România, cu o serie de creatori care fac treabă bună pe zona de edutainment. Câteva recomandări:

Cum setezi subtitrarea în română acolo unde ea există. 
 
Când deschizi un video te duci în dreapta jos pe rotiţa setări/ settings, dai click pe ea şi din nou click pe Subtitrări sau Subtitles / cc, care în mod obişnuit e oprit / off. Apoi va apărea o listă de limbi şi cobori în această listă până la română. Dai click pe română şi ai subtitrare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: