Un cercetător român a inventat aplicaţia care identifică certurile de pe net

Un cercetător român a inventat aplicaţia care identifică certurile de pe net

Claudiu Muşat, fondatorul ObViz

Un român s-a aflat printre câştigătorii de la Premiile Europene pentru Jurnalism mai bun. ObViz, produsul lui Claudiu Muşat, identifică certurile de pe internet şi oferă o privire de ansamblu asupra subiectelor fierbinţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

ObViz a fost fondat de Claudiu Muşat, post doctorand la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne în cadrul laboratorului de inteligenţă artificială. 

Platforma ObViz are la bază tehnologii de inteligenţă artificială care identifică automat opiniile divergente dintr-o anumită controversă.  E un tool pentru publisheri, dar şi cititori.

Românul a câştigat premiul Press for More, care s-a acordat unor tehnologii noi care ajută jurnalismul să fie mai bun. ObViz a fost primul din 29 de proiecte din 15 ţări. 

Votul juriului a fost unanim pentru proiectul elveţian, coordonat de Muşat.

Ce face ObViz?

Produsul românului ajută instituţiile media, şi nu numai, să descopere adevărul din spatele unor dispute. Problema internetului este că are foarte multe informaţii, dar acestea nu sunt structurate şi sunt foarte greu de înţeles. De asemenea, când citim, în presă, comentariile utilizatorilor, nu ne putem da seama încotro se îndreaptă afinităţile acestora.

ObViz foloseşte un algoritm care detectează certurile şi discuţiile pe internet, după ce citeşte toate informaţiile despre un subiect. Cititorul primeşte apoi un rezumat mai uşor de înţeles, cu argumente pro şi contra. Practic utilizatorii pot afla opinii din ambele tabere, lucru pe care nu-l pot face mereu pe internet, unde feed-ul de Facebook le serveşte, de multe ori, informaţii doar despre o anumită parte a disputei.

Potrivit echipei de la Lausanne, ObViz poate fi integrat de publisheri, de companii de media, pentru a vedea care sunt opiniile despre un anumit subiect şi cum se schimbă ele. Astfel, jurnaliştii pot crea articole cu puncte de vedere mai echilibrate, despre care studiile au arătat că atrag mai mult utilizatorii.

Cine este Claudiu Muşat?

Claudiu Cristian Muşat a terminat doctoratul său în 2011, la Politehnica din Bucureşti, la facultatea de Computer Science. Teza lui de doctorat a fost „Analiza opiniilor implicite în textele economice“. Interesul său a continuat pe aceeaşi temă, a înţelegerii semnatice a lucrurilor cu ajutorul inteligenţei artificiale.

În momentul de faţă este cercetător asociat la EPFL din Lausanne, în laboratorul de Inteligenţă Artificială. Cercetările lor se concentrează pe minarea opiniilor şi extragerea sentimentelor din analize de reţele sociale şi maşini de virtualizare.

Înainte de acest lucru, Claudiu Muşat a lucrat cinci ani la Bitdefender, în tehnologii anti spam, iar cariera şi-a pornit-o în 2004 la aceeaşi companie, ca programator. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: