Fermierii unui sat din Anglia şi-au creat propria reţea de Internet de mare viteză

Fermierii unui sat din Anglia şi-au creat propria reţea de Internet de mare viteză

Costurile de instalare a cablurilor de fibră optică au ajuns la 1.000 lire pentru fiecare casă FOTO sheridanmedia.com

Fermierii dintr-un sat din Marea Britanie şi-au construit propria reţea de Internet de mare viteză. Sătui de viteza mica a conexiunii Web, localnicii au pus mână de la mână şi au dezvoltat o reţea de fibră optică care le oferă trafic de date cu 500Mbps, potrivit BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Locuitorii satului Arkholme din Lancashire şi-au dat seama că nu au şanse ca providerii de Internet broadband să le ofere serviciile aşa că s-au înarmat cu lopeţi şi cleşti şi au început să sape şanţuri şi să monteze cabluri de fibră optică.

Ei au cerut ajutorl unui expert în reţelistică, profesor la Universitatea Lancaster, dar şi a unei femei din sat care a avut o carieră în industria IT. Proprietarii de terenuri din sat au cooperat, oferind acces la câmpurile lor. Costurile demersului au ajuns undeva la suma de 1.000 lire sterline (aproximativ 5.000 lei) pentru fiecare casă conectată  iar reţeaua a primit numele de B4RN. Operatorii de Internet estimează că trebuie să scoată din buzunare aproximativ de zece ori mai mult pentru a monta fibra optică.

Acum, localnici ca Harry şi Susan Ball au păşit în era Internetului de mare viteză. Ei erau obişnuiţi cu ideea că nu vor putea urmări vreodată clipuri video pe Web. Acum, Harry îşi urmăreşte programele favorite în High Definition, prin stream-ul oferit de iPlayer.

Proiectul a strâns aproximativ jumătate de million de lire, costând în acţiuni cumpărate de localnicii care doreau o conexiune mai bună. Proiectul mai are nevoie de încă 1,5 milioane lire pentru ca reţeaua să poată fi implementată în toată zona iar iniţiatorii speră că vor exista mulţi doritori care să plătească abonamentul lunar de 30 lire, dar şi oameni dispuşi să cumpere acţiuni.

Suma poate părea una imensă, însă, dacă luăm în considerare efortul  voluntarilor care au săpat tranşee, au instalat fibra şi au învăţat un procedeu denumit sudura prin fuziune, proiectul are toate şansele să reuşească.

Barry Forde, expertul în reţelistică care se ocupă de B4RN, susţine că Internetul broadband de mare viteză nu mai reprezintă un lux, dar este o necessitate. “Multor fermieri li se cere să completeze formulare online. Dacă nu ai acces la o conexiune rapidă, eşti foarte dezavantajat”, a spus acesta.

Reţeaua B4RN va fi inaugurată oficial, în cadrul unui eveniment organizat la primăria satului Arkholme şi localnicii sunt invitaţi să testeze conexiunea pe telefoanele sau laptopurile lor.

Guvernul Marii Britanii a investit 530 milioane de lire pentru implementarea Internetului de mare viteză în zonele rurale, însă demersul este unul lent.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările