De unde vin simbolurile de pe tastatură şi care e originea cuvântului Bluetooth?

De unde vin simbolurile de pe tastatură şi care e originea cuvântului Bluetooth?

Simbolurile de pe tastatură au uneori origine surprinzătoare FOTO Shutterstock

În calculatorul nostru, pe tastatură, sunt o mulţime de semne pe care le luăm ca şi cum le-am şti de o viaţă. Cunoaştem foarte bine simbolul de Shut Down sau cel de pauză de la o melodie. Dar de unde vin ele?

Ştiri pe aceeaşi temă

“Fast Company” a realizat o analiză a acestora şi a originii lor. Semnele sunt fascinante pentru că spun multe despre începuturile epocii digitale, care se duc mult mai departe decât ne-am aştepta.

Shut Down

Îl avem pe tastatură de când ne ştim. Este pe tricouri şi pe maşini. În Al Doilea Război Mondial inginerii utilizau sistemul binar pentru a eticheta butoanele. 1 însemna Pornit, iar 0 însemna Închis. În 1973, Comisia Electrotehnică Internaţională a codificat un cer în mijlocul căruia a introdus o linie. Simbolul se păstrează şi astăzi.

Ethernet

Când vrem să ne conectăm la internet, ne apare fereastra cu 3 calculatoare. Unul stă normal, celelalte două par a sta cu capul în jos. Portul de Ethernet a fost inventat de inginerul IBM, David Hill. Potrivit acestuia, simbolul trebuia să arate o reţea locală de conexiuni disponibilă atunci. Fiecare bloc reprezintă un terminal sau un computer. Simbolul modern a folosit ca inspiraţie desenele lui Bob Metcalfe.

Bluetooth

În spatele acestei denumiri se află legenda regelui danez din secolul X, Harald Blatand. Regele adora afinele şi din acest motiv unul dintre dinţii lui era albastru mereu. Simbolul actual al Bluetooth-ului este o combinaţie a două rune care reprezintă iniţialele regelui danez. De asemenea, primul receptor Bluetooth avea o formă de dinte şi era albastru. Regele Blatand a fost inspiraţie pentru numele tehnologiei deoarece a reuşit să unească facţiuni din Norvegia, Suedia şi Danemarca, aşa cum tehnologie Bluetooth poate uni terminalele.

Pauză

Seamănă cu simbolul unei conexiuni electrice deschise. Mulţi spun că ar fi un semn de stop, cu două linii. Dar Fast Company menţionează că simbolul aduce aminte de cezura de pe partitura muzicală. Aceasta înseamnă, aşa cum era de aşteptat, pauză.

Play

Seamănă cu un triunghi într-un cerc. Nu au o origine fixă. Au apărut pe transporturile de casete din 1960. Direcţia triunghiului, indică direcţia înspre care se va roti caseta.

USB

Aduce aminte de tridentul lui Neptun şi a fost creat chiar pornind de la acesta. Promotorii tehnologiei USB au decis să pună în cele trei vârfuri simboluri ca cercul, săgeata şi pătratul. Practic, menţionau prin acest lucru faptul că vor uni toate perifericele pe care le avem acum.

Funcţia de comandă pe tastaturile Apple

În momentul când dezvoltau calculatoarele Apple, Andy Hertzfeld a decis să adauge o tastă specială, care, în combinaţie cu alte litere, să ducă la câteva comenzi. I-a pus un logo Apple, dar Steve Jobs l-a urât, pentru că el considera că sunt prea multe logo-uri ale companiei pe calculator. Jobs considera că angajaţii iau logoul Apple în derâdere.

Designul actual a fost făcut de Susan Kare şi a ales un simbol floral din Suedia, cunoscut şi ca bucla lui Gorgon, care desemnează infinitul. De altfel, sediul apple se află pe strada Infinite Loop, ceea ce înseamnă bucla infinită. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările