VIDEO Preparat neobişnuit la un festival gastronomic din România. Ceafă de porc prăjită pe eşapamentul motocicletei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chef Gianny Bănuţă, câştigătorul sezonului 3 Chefi la cuţite FOTO şi Credit video Rareş Ghiuruţan
Chef Gianny Bănuţă, câştigătorul sezonului 3 Chefi la cuţite FOTO şi Credit video Rareş Ghiuruţan

Maeştrii bucătari au făcut senzaţie la un festival pentru promovarea specificului gastronomic local, transformând eşapamentul unei motociclete în locul ideal pentru pregătirea unui grătar din ceafă de porc.

Prima ediţie a Festivalului Naţional Tradiţii şi Obiceiuri Româneşti desfăşurat în perioada 10-12 noiembrie, la Zalău, a oferit publicului o serie de suprize, printre care şi unele de-a dreptul spectaculoase. Invitat de marcă al evenimentului, Chef Gianny Bănuţă, câştigătorul cel de-al treilea sezon "Chefi la cuţite", şi chef Adrian Szucs, concurent în cadrul aceleiaşi ediţii şi unul dintre orgnitazatorii festivalului, au pregătit participanţilor un moment inedit: prăjirea cărnii pe ţeava de eşapament.

O grămadă de curioşi s-au strâns în jurul celor doi maeştri bucătari şi a motocicletei al cărei motor a fost turat la maxim timp ce câteva minute pentru ca ţeava de eşapement a vehiculului pe două roţi să se incingă. Deşi momentul a fost mai degrabă o demonstraţie spectaculoasă, cei care au gustat din preparat s-au declarat încântaţi de savoarea acestuia. "Am vrut să oferim participanţilor la festival şi un moment altfel", ne-a declarat chef Adrian Szucs, el însuşi un împătimit al motoarelor. "Contrar a ceea ce ar putea crede unii, carnea a fost chiar delicioasă, lucru confirmat de către cei care au apucat să guste. Noxele ", a mai spus bucătarul zălăuan, care a gătit prin această metodă neobişnuită, împreună cu chef Gianny, cinci bucăţi de ceafă de porc şi una de piept de pui.

Prima ediţie a Festivalul Naţional Tradiţii şi Obiceiuri Româneşti a adus la Zalău 40 de maeştri bucătari din ţară şi din străinătate, printre care Radu Zărnescu, preşedinte al Asociaţiei Euro-Toques Românie, Iulia Drăguţ, lider al Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ, Mirko Mitrovski din Macedonia, Christos Zervas şi Dosis Spiros din Grecia, dar şi foşti concurenţi de la „Chefi la cuţite“ - Nina Rus, Luigi Brambilla, Gianny Bănuţă şi Adrian Szucs.

Evenimentul cultural-gastronomic a prepusul pregătirea, în fiecare din cele trei zile, a 14 preparate tradiţionale, precum caltaboş, jumări cu sare şi murături, tobă, pulpă umplută, gulaş, ciorbe, friptură la cuptor cu sosuri, ciolan la grătar, varză cu cârnaţi, tochitură moldovenească, cârnaţi prăjiţi în untură sau cartofi copţi în jar. În total, aproape 6.000 de porţii de mâncare au fost distribuite gratuit pofticioşilor.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar al Primăriei Zalău, care a alocat 151.000 de lei, din care 90.000 de lei reprezintă contractul de prestări servicii cu Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, organitazator al manifestării, iar diferenţa, cheltuielile directe ale municipalităţii pentru spectacolul de muzică populară.

Grătare pe ţeava de eşapament, la festivalul gastronomic de la Zalău

Vă mai recomandăm:

FOTO Pomana porcului uriaşă, cu 14 reţete gătite de 40 de bucătari. Mii de oameni au stat la cozi pentru porţii gratuite de mâncare

Istoria sarmalei la români. Cum a ajuns preparatul alimentar patentat de turci să fie ridicat la rang de mâncare naţională

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite