Viaţa scandaloasă a unei marchize. Cine a fost Luisa Casati, femeia care avea un ghepard ca animal de companie
0Maliţioasă şi nonconformistă, Luisa Casati a fost o nobilă italiană, muză şi patroană a artelor din Europa începutului de secol al XX-lea.
Personaj extrem de controversat al secolului al XX-lea, Luisa Casati a fost o adevărată femeie fatală a epocii sale. Născută în 1881, în Italia, într-o familie de nobili îmbogăţiţi din comerţul cu bumbac, Luisa Adele Rosa Maria Amman a rămas orfană de ambii părinţi şi, implicit, moştenitorea averii, pe când avea doar 15 ani.
Patru ani mai târziu, s-a căsătorit cu contele Camillo Casati Stampa di Soncino, iar în anii ce au urmat, a avut numeroase aventuri, printre care şi cu influentul poet italian Gabriele D`Annunzio, cu aproape 20 de ani mai în vârstă ca ea.
Cu o înălţime de 1,80 metri şi un look cadaveric, marchiza nu era o femeie frumoasă, însă îşi formase o imagine de dandy feminin. Avea părul scurt, roşu ca focul; obişnuia să aplice pudră pe faţă, până devenea albă ca varul, iar pentru a avea pupilele întunecate şi dilatate, îşi picura extract mătrăgună, o substanţă care s-a dovedit a fi toxică; pentru a accentua efectul, aplica tuş negru, gene false şi chiar îşi aplica fâşii de catifea neagră pe pleoape.
S-a despărţit de soţul său în 1914, din nevoia ei de libertate. S-a mutat într-un castel în Veneţia, pe care l-a transformat în stilul său nonconformist: cu servitori pictaţi în auriu, cu un şarpe boa pe post de animal de companie, cu păsări mecanice în cuşti aurite şi cu păuni albi.
Marchiza Casati a dus o viaţă excentrică şi s-a remarcat prin stilul vestimentar nonconformist, ţinutele sale arătând mai degrabă a costume pentru bal mascat, decât a haine normale. La dineuri apărea cu şerpi vii încolăciţi în jurul gâtului, pe post de colier ori purtând o rochie din becuri, alimentate de un generator, la cină venea însoţită de o păpuşă şi nu de puţine ori a fost văzută pe străzile din Veneţia umblând cu un ghepard pe post de animal de companie, purtând doar tocuri şi o haină de blană.
Şi-a dorit cu ardoare să devină o operă vie de artă, astfel că a fost muză pentru scriitori, creatori de modă, fotografi, pictori şi sculptori şi continuă să fie sursă de inspiraţie pentru designerii contemporani. În conacul din Paris, şi-a amenajat chiar un spaţiu în care expunea o colecţie vastă cu portretele sale.
Toate aceste extravaganţe, au făcut ca în 1930, Luisa Casati să acumuleze datorii în valoare de 25 milioane de dolari. Averea i-a fost scoasă la licitaţie, iar marchiza s-a văzut nevoită să se mute în Londra, într-un apartament cu o cameră. A murit în 1957, în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 76 de ani. A fost înhumată alături de pechinezul său împăiat.
Citiţi şi: