Transilvania văzută prin ochii unei londoneze. „Când vine vorba de mâncare, România mai are multe de învăţat“
0Într-un articol postat în urmă cu cateva zile pe blogul său, o tânără originară din Londra relatează experienţa turistică trăită în zona Transilvaniei.
Vanessa Grall, o tânără bloggeriţă pasionată de gastronomie şi călătorii, autoarea cărţii "Don`t be a tourist in Paris", a vizitat, în această vară, România, şi a relatat experienţa pe blogul său, messynessychic.com.
"În această vară, curiozitatea mi-a purtat paşii în România, o ţară balcanică, fostă comunistă, cu proasta reputaţie de ţară de ţigani, subdezvoltată, cu zero infrastructură zero în domeniul turistic", îşi începe Vanessa relatarea, precizând că nu de puţine ori a fost întrebată de ce a ales tocmai România ca destinaţie de vacanţă. "Să vă dovedesc că greşiţi", i-a fost răspunsul nerostit, însă.
Pe urmele Prinţului Charles
A fost plăcut surprinsă când a aflat de interesul Prinţului Charles pentru zona rurală românească, despre vizitele anuale pe care acesta le face în Transilvania şi despre implicarea lui în promovarea turismului. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care a ales să petreacă o zi în casa de oaspeţi pe care moştenitorul tronului britanic a restaurat-o în cătunul Valea Zălanului, judeţul Covasna (foto stânga - www.messynessychic.com).
"Prinţul Charles a spus deseori că dealurile din România îi reamintesc de cele din Scoţia, înaintea defrişărilor. Nu greşeşte, dar aş adăuga că peisajele sălbatice şi păşunile verzi ar putea să rivalizeze chiar cu cele din Toscana sau Provence", opinează Vanessa, amintind de faptul că o vacanţă pe melegurile româneşti are avantajul unor cheltuieli mult mai mici atât în ceea ce priveşte biletul de avion, cât şi cazarea.
"Este destinaţia perfectă pentru un weekend ori pentru o vacanţă de o săptămână, accesibilă pentru oricine, cu tarife ce încep de la 25 de euro pe noapte şi ajung la maxim 120 de euro pe noapte", mai spune ea, recomandând viitorilor turişti să depăşească "obositorul stereotipul" care asociază Transilvania cu Dracula şi să se bucure de o evadare de vis din agitaţia oraşului. "De la pensiuni istorice, până la conacuri elegante ridicate pe coline, în mijlocul frumuseţii Munţilor Carpaţi, Transilvania este fără îndoială cel mai bine păstrat secret al României", adaugă Vanessa Grall.
Dezamăgită de bucătăria românească
Dacă peisajul, casele de oaspeţi în care a fost cazată (în Valea Zălanului - Covasna, Viscri - Braşov sau Micloşoara - Covasna), sosirea cirezii de vaci de la păscut, vizitele făcute la atelierele meşteşugarilor, plimbările călare ori cu căruţa trasă de cai sau drumeţiile prin mijlocul naturii au fascinat-o, nu acelaşi lucru l-a reuşit, însă, bucătăria românească, furnizorii de servicii de alimentaţie publică.
Tânăra spune că la acest capitol, românii mai au mult de lucrat. "În afara oraşelor mari, găsirea unui loc unde poţi lua o masă peste medie este o provocare, prin urmare trebuie să fiţi pregătiţi. Toate pensiunile istorice pe care le-am recomandat (pentru cazare - n.n.) oferă mâncăruri tradiţionale, făcute în casa, simple, cu ingrediente locale, în principal carne, orez sau legume, o supă şi eventual ceva brânză. Dacă preferaţi mâncarea exotică şi foarte variată, nu o veţi găsi în România. Foarte puţine sate au un restaurant. În România nu sunt nici restaurante la marginea drumului - cel puţin nu unul pentru care să merite să te opreşti".
România - "raiul picnicurilor"
Totuşi, autoara messynessychic.com. vine cu o alternativă perfectă în contextul peisajelor naturale deosebite: picnicurile: "România este raiul picnicurilor. Dealurile ondulate şi câmpurile verzi, întinse, presărate cu flori sălbatice vă aşteaptă să vă aşezaţi pătura de picnic ca să vă luaţi prânzul".
De asemenea, ea vine şi cu recomandări de excursii prin împrejurimi, precum o aventură pe Transfăgărăşan (amintind, însă, de traficul aglomerat din lunile de vară care ar putea să vă strice atât călătoria, cât şi priveliştea), o vizită la Castelul Bran, în Sibiu (cu ale lui Pod al Minciunilor şi Muzeu de Istorie a Farmaciei) ori în Sighişoara, sau în Rezervaţia de Urşi."Merită România să fie vizitată? Categoric, dar va trebui să fiţi îngăduitori cu imperfecţiunile sale", punctează excursionista, care recomandă turiştilor ca înainte de a ajunge pe aceste meleaguri să înveţe câteva fraze utile şi să-şi facă o idee despre oamenii de aici. "Indiciu: nu este o naţiune de ţigani. Aflaţi despre istoria şi dificultăţile cu care s-au confruntat oamenii în ultimul secol şi în special în ultimele decenii. Deşi România are în continuare lucruri de învăţat, în special la capitolele alimentaţie şi ospitalitate, aici veţi da peste întâmplări interesante şi oameni talentaţi. Este locul unde faci o călătorie în timp, unde să te regăseşti şi să te răsfeţi în luxul simplităţii, fără să trebuiască să te împrumuţi în bancă", este concluzia bloggeriţei.
Vă mai recomandăm:
Pelerin pe două roţi. Un jurnalist din Sălaj descoperă pe bicicletă frumuseţile ascunse ale lumii