Topul celor mai scumpe boli. Tratamentul a doi pacienţi cu boala Gaucher costă bugetul CJAS 160.000 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80.000 de lei pe lună. La atât se ridică tratamentul în cea mai scumpă boală diagnosticată la pacienţi din judeţul Sălaj. Cum la nivelul judeţului există doi astfel de pacienţi, suma pe care o plăteşte Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj ajunge, în fiecare lună, la 160.000 de lei.

Tratamentul necesar în boala Gaucher, o afecţiune care apare atunci când anumite lipide se acumulează în mod excesiv la nivelul ficatului, splinei, măduvei osoase şi, mai rar, a creierului, determinând mărirea în volum a organului şi dureri osoase, costă, lunar, peste 80.000 de lei. Potrivit medicului Marius Tăutu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, este cea mai scumpă boală pentru care instituţia pe care o conduce decontează tratamentul, la nivelul judeţului Sălaj fiind înregistraţi doi pacienţi cu acest diagnostic. 

În topul celor mai scumpe boli urmează, apoi, deficienţele renale. Dializa prin hemodiafiltrare intermitentă online, de care beneficiază, în Sălaj, şase pacienţi, costă, în medie, 61.997 de lei pe an pe pacient,  iar una de hemodializă convenională, aplicată la 118 pacienţi, costă 50.368 de lei (tot pe an).

Un pacient cu sindrom de imunodeficienţă primară costă 46.699 de lei (avem o singură persoană în această situaţie în Sălaj), iar unul cu mucoviscidoză (un caz – un copil) costă 40.144 de lei.

În 2013 au fost trataţi post transplant 31 de sălăjeni, costul mediu al tratamentului pentru fiecare dintre aceştia ridicându-se la 22.774 lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite