Top 7 metode pentru a scăpa de insomnii. Ce activităţi sunt indicate cu 2-3 ore înainte de a merge la culcare
0Atât de necesar şi de recomfortant, un somn liniştit este greu de obţinut de către unii oameni. Grijile cotidiene, sforăitul partenerului, televizorul sau un bec apris, copiii ori animalele de companie ne pot perturba somnul.
Specialiştii susţin că un adult sănătos are nevoie de şapte-opt ore de somn pe noapte, însă puţini dintre noi ţinem cont de această regulă. De obicei, femeile dorm mai puţin decât bărbaţii. Studiile au arătat că 68% dintre femei nu dorm sub opt ore pe noapte, indicând drept cauze principale stresul legat de problemele de la muncă ori din familie, răcelile şi alergiiile, respectiv saltelele ori pernele incomode. Dacă aveţi tulburări de somn, precum insomniile ori somnolenţa, iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să dormiţi mai bine:
Stabiliţi o rutină înainte de culcare şi un program de trezire
Impunerea un program de odihnă şi a unei ore de trezire, chiar şi în perioada weekend-ului, vă va ajuta să vă reglaţi ceasul biologic al organismului. Efectuând aceleaşi activităţi liniştitoare în fiecare seară (faceţi o baie caldă, ascultaţi muzică liniştitoare sau citiţi o carte) veţi transmite corpului mesajul că se apropie ora de culcare.
Relaxaţi-vă
Seara este momentul în care mulţi dintre noi lucrăm la calculator, discutăm problemele familiei şi ne ocupăm de treburile casnice. Toate aceste activităţi vă pot crea griji, prin urmare încetaţi să le faceţi cu două-trei ore înainte de a vă pregăti de culcare.
Faceţi mişcare
Cercetările arată că persoanele care fac zilnic câte 20-30 minute de exerciţii de aerobic se odihnesc mult mai bine. Pentru a nu risca să fiţi prea plini de energie când vă puneţi în pat, organizaţi-vă astfel încât să antrenamentul să aibă loc cu aprovimativ patru ore înainte de culcare.
Pregătiţi-vă dormitorul
Folosiţi dormitorul doar pentru somn şi sex. Nu îl transformaţi în birou, nu vă uitaţi la televizor şi nici nu vă jucaţi jocuri video. Cititul te poate ajuta să te relaxezi, să te devii somnolent, dar nu dacă te aflii într-o cameră luminoasă. De aceea, lasă aprins un bec slab ori lampa de pe noptieră. Creează un mediu întunecat, răcoros, confortabil şi care să îţi inducă somnul, folosind perdele întunecate şi chiar un dispozitiv de adormire prin generare de zgomot alb, mască de dormit şi dopuri de urechi, dacă partenerul obişnuieşte să sforăie.
Achiziţionaţi o salte şi perne confortabile
Dacă nu mai ţii minte când ai cumpărat salteaua pe care dormi, ar fi momentul să achiziţionezi una nouă. O saltea de calitate are o durată de viaţă de 9-10 ani, în timp ce pernele trebuie înlocuite anual. Alege ţinând cont de alergiile pe care le-ai putea avea, poziţiile preferate de somn (pe spate, pe o parte ori pe burtă) şi eventualele dureri de spate.
Mănâncă ceva uşor
Cinează cu cel puţin două ore înainte de a merge la culcare, mai ales dacă în meniu ai alimente picante, care ţi-ar putea provoca arsuri la stomac. O gustare cu cereale şi lapte, nişte biscuiţi graham ori câţiva covrigei consumaţi cu patru ore înainte de somn te vor ajuta să adormi mai uşor. Laptele şi iaurtul conţin triptofan, care ajută organismul să se liniştească.
Evită cafeaua, alcoolul şi tutunul
Alcoolul, cofeina şi tutunul sunt stimulente care nu doar că nu te vor lăsa să te odihneşti, dar îţi vor şi întrerupe somnul când vei reuşi, în cele din urmă, să dormi. Cafeaua, ceaiul şi ciocolata se vor consuma dimineaţa sau după-amiaza devreme, pentru a avea siguranţa că cofeina este eliminată din organism până la culcare. Dacă îţi place să te serveşti cu un pahar sau două la cină, asigură-te că bei o cantitate egală de apă, care va împiedica deshidratarea şi îţi va permite să dormi liniştit.
Vă mai recomandăm:
Reguli de etichetă: cine plăteşte la restaurant şi ce trebuie să ţii secret