Top 5 cele mai periculoase animale din lume. Creatura care ucide anual aproape 1 milion de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regnul animal este plin de creaturi periculoase şi otrăvitoare. În timp ce arma principală a unora este veninul, altele ucid prin agresivitate sau prin bolile grave pe care le transmit.

Consideraţi prădătorii oceanelor, rechinii sunt înfricoşători şi extrem de periculoşi, însă nu se situează în vârful clasamentului creaturilor care fac cele mai multe victime omeneşti.

Ţânţarul

Deşi ar putea părea incredibil, campion în topul criminalilor prolifici din regnul animal este ţânţarul. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 800.000 de oameni mor anual din cauza acestei insecte minuscule, circa jumătate dintre ei pe fondul malariei, o boală infecţioasă transmisă prin înţepătura ţânţarului Anopheles. Febra dengue, febra galbenă şi encefalita sunt, de asemenea, boli mortale răspândite de ţânţari.

Hipopotamul

Numai în Africa, aproape 3.000 de oameni sunt ucişi anual de către hipopotami. În spatele impresiei de animal blând pe care o lasă, se ascunde, de fapt, un mamifer extrem de agresiv, pregătit oricând să atace. Combinaţia dintre dimensiunile sale mari, dinţii ascuţiti şi mobilitatea ridicată atât pe uscat, cât şi în mediul acvatic l-a transformat într-o creatură înspăimântătoare. Acest ucigaş de categorie grea şi-a câştigat titlul de cel mai periculos animal terestru din Africa.

Şarpele

Şerpii veninoşi fac circa 90.000 de victime umane în fiecare an, cele mai multe, în India. Cel mai veninos şarpe terestru din lume este Oxyuranus microlepidotus, cunoscut şi ca şarpele vajnic, renumit pentru atacul său rapid şi exact. Otrava acestei reptile ce trăieşte în Australia este atât de puternică încât provoacă decesul unui adult în cel mult o jumătate de oră. Din fericire, însă, este un şarpte sperios, care se retrage în găuri, în caz de pericol, şi atacă agresorul doar dacă nu se poate retrage şi se simte în pericol. În schimb, vipera nord-africană cu solzi fierăstrău atacă pentru a ucide fără nicio ezitare şi face mai multe victime decât orice alt şarpe.

Câinele

Cel mai bun prieten al omului este, în acelaşi timp, şi unul dintre animalele care îi pot pune viaţa în pericol. Din cei aproximativ 35.000 de oameni ucişi în fiecare de rabie, 99% au dobândit această boală după ce au fost muşcaţi de câini, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Musca ţeţe

Musca ţeţe este responsabilă de transmiterea, la om, printr-o simplă înţepătură, a bolii somnului, o boală parazitară ale cărei prime simptome sunt durerile de cap, febra, durerile musculare şi mâncărimea, dar care poate duce la serioase probleme neorologice. Anual sunt raportate circa 10.000 de decese cauzate de această boală.

Mai puteţi citi:

10 animale cu cele mai lungi perioade de gestaţie. Cine este „campionul“ suprem

Cosmeticianul carnivor. Peştişorul exotic care se hrăneşte cu pielea moartă a corpului uman

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite