Tânăra care transformă şnurul în artă. Şi-a deschis o afacere cu bijuterii cu personalitate FOTO
1În 2014, Silvia Sabou descoperea, pur întâmplător, un colier din şnur, creaţie a unui designer celebru de bijuterii. Câteva luni mai târziu, îşi deschidea propriul atelier de accesorii textile.
Absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, Silvia Sabou, 29 de ani este un pasionat creator de bijuterii handmade, în stilul soutache. Pornind de la ceea ce pentru mulţi ar părea un şnur banal, tânăra originară din Zalău creează, cu multă atenţie, imaginaţie şi implicare, o lume colorată şi plină de forme.
A făcut cunoştinţă cu tehnica soutache în urmă cu patru ani, dintr-o întâmplare. Era proaspătă mămică şi pentru că o tenta să realizeze bijuterii handmade, însă nu ştia nimic despre asta, a început să caute idei pe Pinterest. Aşa a dat peste imaginea unui colier realizat de către celebrul designer Dori Csengeri. "A fost dragoste la prima vedere", îşi aminteşte Silvia, care locuieşte de circa 10 ani în Cluj-Napoca. Următoarele şase luni le-a dedicat studiului soutache, absorbind toată informaţia ce-i era oferită prin tutoriale şi căutând materialele potrivite. "Înainte să îmi comand materialele, voiam să mă asigur că mă şi descurc, aşa că mi-am achiziţionat puţin şnur, mărgele, ac şi aţă. Deşi nu stăpâneam bine tehnica, simţeam că pot mult mai mult, aşa că am riscat şi mi-am comandat o grămadă de materiale şi şnururi soutache. Nu voi uita niciodată momentul în care au ajuns... îmi venea să plâng, şi nu de bucurie. Şnururile comandate erau extrem de moi comparativ cu cele folosite ca test. Nu ştiam cum, ce să fac cu ele. Am stat două săptămâni blocată", îşi aminteşte Silvia Sabou.
Afacere născută dintr-un hobby
Începutul a fost greu şi anevoios, dar a înţeles că doar perseverând ar putea avea sorţi de izbândă. Aşa a şi fost, pentru că o dată ce s-a obişnuit cu materialele şi a testat modele şi combinaţii de culori, a realizat că "greşeala" a fost, de fapt, alegerea perfectă: "Acel tip de şnur mi-a dat o anume libertate în creaţie. Mi-a permis să mă joc cu el, să realizez «încâlcituri» şi să combin mai multe culori". Răbdătoare şi dedicată, artista a reuşit să pătrundă în tainele soutache şi să se depăşească cu fiecare nouă creaţie. Totul, cu foarte multă plăcere.
Ceea ce a început ca un hobby s-a transformat în curând într-o afacere, Silvia deschizându-şi un mic atelier în care confecţionează accesorii variate şi de-a dreptul senzaţionale. Talentul, măestria şi seriozitatea ei i-au asigurat succesul, tânăra reuşind să pună pe picioare un business profitabil. "Am ajuns în punctul în care, prin creaţiile realizate, reuşesc să îmi transmit stările sufleteşti. Pentru mine, tehnica Soutache este mai mult decât un mod prin care realizez bijuterii... este momentul meu de relaxare. Iar graţie doamnelor şi domnişoarelor care aleg să îmi poarte creaţiile afacerea mea creşte, iar eu îmi pot urma visul: de a munci în fiecare zi cu plăcere. Aş spune că una dintre cele mai mari realizări ale mele este faptul că am reuşit să îmi transform hobby-ul într-un job", subliniază creatoarea.
Şnur, pietre, mărgele, ciucuri
Din mâinile sale dibace ies cercei şi coliere, dar şi brăţări, broşe, accesorii pentru rochii, genţi, toate în stil soutache: "În ultima perioada, cerceii au fost cei mai ceruţi, dar din când în când, încerc să îmi fac timp pentru realizarea unui colier. Acela este momentul în care reuşesc să dau frâu liber emoţiilor şi să le transpun în respectiva creaţie". Le promovează pe contul său de Facebook, acolo unde persoanele interesate sunt invitate în lumea colorată şi spectaculoasă a bijuteriilor SSS. Pe viitor, tânăra are în plan deschiderea unui magazin online. Preţurile variază în funcţie de complexitatea produsului şi de materialele folosite: în cazul cerceilor, pornesc de 30 de lei - modelele cele mai comandate costând, în medie 130 de lei, iar la coliere, preţul mediu este de 200 de lei.
Toate sunt realizate la comandă. Potrivit Silviei, primul pas stă în alegerea culorilor. "Mă axez foarte mult pe combinaţie de culori şi este foarte important ca aceasta să fie una armonioasă. Ideea modelului vine pe parcurs. Şnurul soutache este cusut în jurul pietrelor semipreţioase, cristalelor swarovski, a mărgelelor Toho, iar în acest fel îi dau forma dorită, apoi completez cu piele, ciucuri şi multe altele", explică ea. Aşa se nasc bijuterii ce personalizează ţinutele, fie că vorbim de cele de seară ori de zi, bijuterii ce oferă un plus de stil, de feminitate şi eleganţă şi pun în valoare întregul look. "Bijuteriile create după această tehnică sunt mereu la modă. Iar o femeie care poartă accesorii soutache nu va trece neobservată. Este femeia puternică, este femeia căreia nu îi este frică să fie diferită, unică", mai spune artizana.
Ce este soutache
Numele acestei tehnici provine de la cel al şnurului folosit: soutache, o panglică decorativă îngustă, utilizată în decorarea draperiilor sau a obiectelor vestimentare, inclusiv a ţinutelor militare, pentru a indica gradul, sau a uniformelor sportive, pentru a contura numele sau numărul jucătorului. Odinioară, şnurul avea în compoziţie un amestec de mătase şi lână, precum şi fire metalice, în secolul al XX-lea începând să fie ţesut şi din fire sintetice.
Şnurul a fost preluat de către artiştii în bijuterii textile, care au intuit capacitata acestuia de a genera creaţii versatile, mereu la modă şi potrivite pentru orice femeie.
Vă mai recomandăm: