FOTO Arhitecta care şi-a deschis un atelier de bijuterii. „Este o altă modalitate de a comunica cu oamenii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
adina mircea FOTO arhiva personala

Pietre semipreţioase, mărgele, metale şi bucăţi de piele sunt transformate cu îndemânare şi imaginaţie în cercei, coliere, broşe sau alte bijuterii delicate.

Deşi a ales să studieze arhitectura, Adina Mircea, 36 de ani, nu a putut sta departe de pasiunea pe care şi-a descoperit-o încă din copilărie. Mărturiseşte ca de când se ştie a avut o înclinare spre zona artistică şi estetică, amintirile copilăriei înfăţişând-o desenând ori confecţionând haine pentru păpuşi: "Eram de vârsta grădiniţei când reproduceam portretul tovăraşului de pe prima pagină a almanahurilor - şi acum ţin minte modelul de pe cravată. Tot din acea perioadă, joaca preferată era să cos şi să tricotez haine păpuşii mele favorite, o imitaţie a cunoscutei Barbie. Nu-mi amintesc vreun magazin de jucarii, dacă exista aşa ceva în timpul ăla, dar e atât de viu sentimentul pe care îl aveam când ajungeam între resturile vreunei croitorese!"

A continuat să descopere bucuria de a crea şi după ce a ajuns în băncile şcolii, Adina urmând, după ore, cursuri de desen, pictură şi sculptură în cadrul unei unităţi de învăţământ cu profil vocaţional de arte şi muzică. Mai târziu, a optat să studieze arhitectura, la Timişoara, urmând oarecum chemarea spre frumos, spre partea creativă. "Cred că Dumnezeu a pus în fiecare anumite talente, dar noi suntem datori să le identificăm şi să le fructificăm", spune tânăra.

De la joacă, la afacere

După absolvirea facultăţii, în 2007, a lucrat ca arhitect în Elveţia, apoi în România, şi chiar a cochetat cu învăţământul, predând arhitectura timp de trei ani la Liceul "Ion Mincu" din Timişoara. Mai mult ca o joacă, a început să combine diverse materiale, să alăture culori şi texturi, să experimenteze creând. "Întâi fost redescoperirea jocului, a lucrului făcut cu mâinile, a alăturării culorilor şi texturilor, a experimentării diferitelor materiale, ca de exemplu lemn, sticlă, metal, piele, pietre. Desfăceam anumite obiecte, decupam, vopseam , zgâriam, îndoiam. Toate aceste doar pentru ruperea ritmului cotidian", îşi aminteşte Adina Mircea.

Joaca s-a transformat într-un lucru serios, tânăra deschizându-şi la Timişoara un atelier de bijuterii handmade, fără a renunţa, însă, la profesia ei: "Nu am ales un alt drum, am lăsat lucrurile să se întample, să îşi urmeze calea. Nu am exclus nimic, mai degrabă am valorificat momentele şi la asta am ajuns. La arhitectură nu am renunţat complet, soţul meu având un birou de profil cu mai multi angajaţi, unde se derulează proiecte din cele mai diverse. Astfel am oportunitatea să mă implic în faza pe care arhitecţii o îndrăgesc cel mai mult: partea de idee, de concept a unui proiect, şi proiectele de interior, unde îmi place să merg pana în detaliu, în alegerea materialelor, culorilor. Cum îmi place mie să spun, am privilegiul să iau doar spuma".

"Simplu, minimal şi curat"

În opinia sa, proiectarea bijuteriei pleacă de la o idee, un concept, pe principiile din arhitectură. Apoi urmează desenul şi, în final, construcţia, demers în care trebuie luate în calcul scara umană şi funcţionalitatea, acordând mare atenţie detaliilor. Despre creaţiile ei, Adina susţine că sunt nu doar plăcute ochiului, ci şi confortabile, care pot transforma o ţinută banală, într-una rafinată. Pentru asta, foloseşte tot felul de materiale, de la pietre semipreţioase, cupru şi alamă, argintate sau aurite şi emailate, la elemente inedite, precum piesele de la raionul de electrice. Alege personal fiecare piatră, fiecare mărgea, metal sau bucată de piele, având grijă să fie ce calitate, testate de-a lungul timpului, care nu oxidează şi nu dau alergii, pentru ca produsul finit să fie "simplu, minimal şi curat".

"În magazinele cu pietre mă simt ca în atelierul croitoresei din copilărie. Folosesc mult pietre semipreţioase, nu mă interesează atât natura lor, zodia la care se potrivesc, cât aspectul. În momentul în care le aleg, deja încerc să imaginez piese. Astfel caut forme şi culori cât mai diverse. Nu folosesc deloc plastic pentru că e uşor, e cald, e ieftin. Îmi place, în schimb, foarte mult pielea, cu diversele texturi sub care se găseşte. Deseori cotrobăi prin magazinele mari de bricolaj după materiale pe care le pot adapta. Poate parea ciudat, dar folosesc piese de la raionul de electrice".

"Bijuteria trebuie înţeleasă"

Tânăra mai spune că fiecare piesă are un parcurs diferit, designul obiectului final fiind dat fie de forma pietrei, fie de comportamentul materialului în execuţie. "Există bijuterii pe care le desenez şi le făuresc întocmai. În cazul altora, ideea iniţială se metamorfozează pe parcurs tocmai datorită exploatării materialului care nu are rezultatul aşteptat, însă de multe ori a condus la ceva mai bun. Sunt piese pe care le încep, le pun deoparte şi finalizez în cateva luni... sau niciodată. Pe altele le-am modificat în timp, încercând să le fac cât mai ergonomice. Parcursul e diferit, dar rezultatul trebuie să fie la înălţime", explică artista.

Deşi fiecare podoabă ce-i iese din mâini presupune migală şi mult timp petrecut în atelier, Adina face totul cu plăcere şi mult drag, fiind extrem de atentă la orice detaliu: să fie şlefuite bine, să nu zgârie, să nu agaţe. Iar ca să fie sigură că oferă clientelor ei un lucru de calitate, testează întotdeauna produsele pe propria piele. În plus, pune mare preţ pe ambalaj, pentru a aduce un plus de bucurie clientelor ei.

"Bijuteriile fac parte din viaţa noastră. Le alegem în funcţie de gust, de personalitate, de educaţie, de buget. Ne bucură când le primim, ne bucură chiar şi când ni le cumpăram. Bijuteria oferă un tip de obiect încărcat de emoţia, sinceritatea şi pasiunea celui care o confecţionează. Este astfel o altă modalitate de  a comunica cu oamenii. O poartă cele care se regăsesc în aceste obiecte, cele care simt că le completează, cele care o înţeleg. Sunt persoane care se uită la anumite piese şi nu îşi dau seama cum se poartă, prin urmare, da, bijuteria trebuie înţeleasă".

Deşi când a pornit pe acest drum, principalul obiectiv a fost îmbunătăţirea ofertei şi nu profitul, în timp a realizat că a conturat o afacere din care poate trăi. Mai mult, anul trecut a câştigat o finanţare care îi va permite să îşi dezvolte şi să îşi doteze atelierul. Produsele sale pot fi achiziţionate online, de pe pagina de Facebook a atelierului, de la târgurile de profil, dar şi de la showroom-ul pe care îl are în Timişoara. Până la finalul anului, promite deschiderea a altor două magazine online, unul dedicat bijuteriilor unicat din metale şi pietre preţioase şi un altul, pentru metale nepreţioase.

Vă mai recomandăm:

Şi-a transformat hobby-ul într-o afacere: a deschis un magazin cu produse handmade

A renunţat la management pentru o afacere cu tricouri pictate

Pagini de cărţi curbate cu mesaje neobişnuite. Tânără care şi-a dezvoltat o afacere din îndoitul cărţilor „la mare artă“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite