Soarele Sălajului, magnet pentru investitorii în panouri fotovoltaice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
20.000 de panouri fotovoltaice au fost montate pe un teren situat între localităţile Vîrşolţ şi Recea FOTO Green Comcris Invest SRL
20.000 de panouri fotovoltaice au fost montate pe un teren situat între localităţile Vîrşolţ şi Recea FOTO Green Comcris Invest SRL

13 proiecte de amenajare a unor parcuri fotovoltaice sunt în diverse stadii de realizare în judeţul Sălaj, în timp ce dezvoltatorii din Timiş şi Giurgiu se confruntă cu spectrul falimentului.

Primul parc fotovoltaic din Sălaj se va deschide chiar zilele acestea, la Vârşolţ, unde cu aproximativ 6,5 milioane de euro şi cu 20.000 de panouri solare se va obţine – spune administratorul societăţii – o putere instalată de 4,9 MW. Investiţia aparţine unei firme din Bihor  şi a fost realizată cu sprijinul unor parteneri străini.

Potrivit administratorului firmei bihorene, Cristian Pop, parcul se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare. Transformarea energiei solare captată de panouri în energie electrică va fi realizată de două centrale – Recea 1 şi Recea 2. „Punerea în funcţiune va avea loc peste aproximativ o săptămână, maximum două“, ne-a declarat Pop, precizând că energia produsă la Vîrşolţ va fi livrată în Sistemul Energetic Naţional.


Două centrale vor prelua energia acumulată de panouri şi o vor transmite în sistemul energetic naţional FOTO Green Comcris Invest SRL
 


Energie electrică mai ieftină – peste şase ani

 

Chiar dacă este una dintre cele mai ieftine surse de energie, curentul electric obţinut cu panourile solare solară de la Vîrşolţ nu va fi, cel puţin pentru o vreme, mai ieftin decât el obţinut din resurse convenţionale. „După amortizarea investiţiei – care, după părerea mea, se va întâmpla cam peste şase ani – va fi cea mai ieftină energie din Europa. Până atunci, nu“, declară administratorul.

 

Sălajul, punct fierbinte pe harta potenţialului

 

Un studiu al potenţialului energetic al României plasează Sălajul în a doua zonă de interes din punctul de vedere al energiei solare. Arealele cuprinse în Câmpia şi Dealurile de Vest şi Vestul Podişului Transilvaniei, unde intră şi Sălajul, beneficiază, potrivit studiului, de o radiaţie orizontală cuprinsă între 1.300 şi 1.400 de MJ/metru pătrat. Acest fapt face ca interesul investitorilor din domeniul energiei verzi să fie, în Sălaj, foarte mare.

Potrivit datelor primite de la Dana Noje, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj, pe lângă parcul fotovoltaic de la Vîrşolţ, aflat în cea mai avansată fază de execuţie, mai sunt în diverse stadii de realizare alte 12 parcuri sau proiecte de acest gen. Spre exemplu, la Someş Odorhei, o firmă din Bistriţa vrea să construiască două parcuri fotovoltaice, investiţia fiind estimată la 11 milioane de euro. Demersul a intrat în stand by după Ordonanţa 57, care amână până în 2018 mai multe certificate verzi care ar fi trebuit să susţină investiţiile în energia regenerabilă.

O firmă din localitatea sălăjeană Pericei vrea să facă o investiţie într-un parc fotovoltaic la Nuşfalău, iar o firmă din Zalău se pregăteşte să facă un astfel de parc în zona industrială a oraşului. O firmă din Satu Mare are proiect pentru un parc fotovoltaic şi patru centrale la Moiad.

Există un proiect pentru un astfel de parc şi la Boghiş, proiect făcut de o firmă din localitate, în timp ce o firmă din Zalău vrea să facă o astfel de investiţie la Sălăjeni. În plus, două firme din Oradea au intrat zilele trecute în procedură de reglementare cu alte două proiecte de parcuri fotovoltaice, unul care ar urma să ia fiinţă la Mineu, comuna Sălăţig, iar altul la Crasna.

 

Şi statul vrea energie verde

 

Şi instituţiile publice din Sălaj vor să obţină energie verde cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Consiliul Judeţean Sălaj ar vrea să facă un parc foto­voltaic în localitatea Moigrad-Porolissum, cu o putere instalată de aproximativ 2,25 MV.

Nici Primăria Zalău nu s-a lăsat mai prejos şi, la începutul anului trecut, a început demersurile pentru proiectul „Instalaţia de producere a energiei electrice din surse regenerabile solare SoArE Zalău“, adică un parc fotovoltaic întins pe 3,5 hectare de teren situat în zona staţiei de epurare a oraşului. Proiectul a rămas, deocamdată, fără finalitate din cauza lipsei sursei de finanţare.

parc fotovoltaic
  După amortizarea investiţiei va fi cea mai ieftină energie din Europa. Până atunci, nu. Cristian Pop investitor



Giurgiu şi Timiş, primele insolvenţe „verzi“

Firmele Rios Solar Renovables şi Rios Total Solar din grupul spaniol Rios Renovables, care derulează în România proiecte de producţie a energiei regenerabile în panouri fotovoltaice, au cerut la începutul lunii august intrarea în insolvenţă.

Grupul spaniol avea în construcţie mai multe parcuri fotovoltaice în judeţele Timiş şi Giurgiu. De asemenea, compania spaniolă intenţiona să dezvolte în România parcuri eoliene cu o capacitate instalată cumulată de 140 MW. Acestea ar putea fi primele cazuri de insolvenţă din domeniu, care au loc după schimbările recente care au afectat industria fotovoltaică.

Citeşte şi Investiţie de 2,5 milioane de euro la Uzina Electrică

UPDATE Michelin se pregăteşte să deschidă a treia fabrică în Sălaj. Producătorul francez de anvelope a cumpărat un teren în valoare de peste 1,5 milioane de euro

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite