Şase reguli elementare ca să nu te alegi cu o boală când îţi faci manichiura la salon. Hepatita B sau C, virusul HIV sau stafilococul auriu - cele mai periculaose
0Infecţii cu stafilococ, micoze, hepatite B şi C şi chiar HIV. Sunt doar câteva dintre bolile cu care te poţi alege după o manichiură făcută la salon. Sunt, însă, câteva reguli care, dacă sunt respectate, elimină riscul îmbolnăvirilor.
La salonul de manichiură nu ajung doar persoane cu o stare de sănătate impecabilă. Afecţiuni precum infecţia cu stafilococ auriu, hepatita B, hepatita C, infecţia cu virusul HIV, onicomicoza (ciuperca unghiei) sau negii se pot transmite prin instrumentele de manichiură necurăţate sau dezinfectate necorespunzător sau chiar în urma folosiri în condiţii de igienă precară a recipientelor şi consumabilelor specifice.
Potrivit medicului Ligia Marincaş, din Zalău, există norme care prevăd exact modalităţile în care trebuie să se desfăşoare o astfel de activitate pentru ca ea să nu genereze îmbolnăviri. Măsura în care aceste norme sunt integral respectate depinde, însă, de seriozitatea fiecărui salon şi de respectul personalului de acolo pentru clienţi.
Dincolo de regulile de bun simţ pe care trebuie să le urmăm atunci când ne alegem salonul (felul în care arată încăperea, inclusiv mobilierul, starea de curăţenie, aspectul îngrijit al personalului), există şi câteva aspecte la care - spune Ligia Marincaş - trebuie să fim atenţi atunci când mergem la manichiură sau la pedichiură.
1. Verificaţi dacă produsele folosite sunt autorizate din punct de vedere sanitar. ”În primul rând, să nu provină din flacoane sau cutii neetichetate. Produsele trebuie să fie ambalate corespunzător, iar dacă nu sunt siguri de provenienţa lor, clienţii pot să întrebe personalul despre firma producătoare sau despre existenţa avizelor şi fişelor de securitate a produsului respectiv”, explică medicul.
2. Produsele şi instrumentele de unică folosinţă să aibă ambalajul intact. Este vorba - spune Ligia Marincaş - despre spatule, tampoane, prosoape de unică folosinţă şi alte astfel de produse folosite în saloane. ”Ambalajul se desface în faţa clientului”, precizează ea.
3. Instrumentele care nu sunt de unică folosinţă să fie desfăcute din ambalaj sau sterilizate în faţa clientului. ”Cel mai mare risc de transmitere a hepatitei B şi C şi a virusului HIV îl prezintă instrumentele tăietoare, pentru că pot provoca leziuni şi astfel, sângele infectat ajunge pe ele. Este obligatoriu ca aceste instrumente să fie sterilizate după fiecare client”, spune medicul. Clientul se poate asigura că instrumentele au fost sterilizate fie acceptându-le doar pe cele ambalate (după sterilizare, fiecare instrument este împachetat separat), fie rugând personalul să le sterilizeze în faţa sa.
4.Să fie respectate normele generale de igienă - să fie curăţate mesele de lucru, să fie curată pardoseala, să nu se accepte produse refolosibile atunci când ar trebui folosite produse de unică folosinţă (de exemplu, prosoape).
5. Saci de unică folosinţă în cădiţele pentru pedichiură. ”Cuvele, în sine, se dezinfectează, dar nu putem fi siguri cât de bine s-a făcut această dezinfectare, aşa că este recomandat să se folosească aceşti saci, care capitonează cuva”, spune Ligia Marincaş.
6. Problemele de sănătate ale personalului. Medicul spune că se poate întâmpla ca şi personalul să aibă anumite leziuni, cu potenţial contagios, la nivelul mâinilor. În această situaţie, se impune folosirea (de către personal) a mănuşilor chirurgicale sau a unor pansamente parţiale.
Vă mai recomandăm:
Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa