Primar condamnat pentru luare de mită. Instanţa l-a trimis să îşi spele păcatele la biserică
0Edilul şpăgar a stat în arest preventiv şi mai apoi în arest la domiciliu aproape patru luni, după ce a luat 23.000 de lei mită.
Dan Ioan Şumălan, primarul comunei Marca, judeţul Sălaj, a fost condamnat de către magistraţii Tribunalului Sălaj la 3 ani de închisoare cu suspendare pe 4 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat timp de 2 ani. În plus, inculpatului i s-au interzis drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
Pe durata termenului de supraveghere, edilul este obligat să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj, să primească vizitele consilierului de probaţiune, să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare mai mare de cinci zile, schimbarea locului de muncă, precum şi orice informaţii de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă.
De asemenea, pe parcursul termenului de supraveghere el va trebui să presteze o muncă neremunerată, în folosul comunităţii, la Biserica Ortodoxă din localitate, timp de 60 de ore. Din dispoziţia judecătorilor, primarului i-au fost confiscaţi cei 23.000 de lei primiţi şpagă.
Achitat pentru una din acuzaţii
În ceea ce priveşte cea de-a doua acuzaţie ce-i era adusă - complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale - Şumălan a fost achitat în baza articolului din Codul de Procedură Penală ce spune că "fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege".
Tribunalul Sălaj a menţinut, în schimb, sechestrul asigurător aplicat asupra unui unor bunuri - un autoturism marca BMV 320D, un televizor şi un cazan de încălzire pe combustibil solid - până la concurenţa sumei de 23.000 lei. Edilul a rămas sub control judiciar până la pronunţarea unei sentinţe definitive.
În acelaşi dosar, consilierul local Sorin Ioan Zah a fost găsit vinovat de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, pentru care s-a ales cu o amendă de 20.000 de lei, reprezentând contravaloarea a 200 de zile de amendă.
A fost achitat, în schimb, pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în baza aceluiaşi articol din Codul de Procedură Penală.
Fiecare dintre inculpaţi va avea de achitat către stat cheltuieli judiciare în valoare de 1.500 de lei. Amândoi au atacat soluţia primei instanţe la Curtea de Apel Cluj.
Foraje la preţ redus în schimbul unor contracte cu Primăria
Potrivit procurorilor sălăjeni, Şumălan a primit, în două rânduri, foloase necuvenite pentru sine şi membrii familiei sale în cuantum de 23.000 lei, de la Cristian Aurel Pop Murariu, administrator al SC Comporsa SRL. Foloasele constau în faptul că în cursul lunii iunie 2013, societatea comercială a efectuat un foraj pentru un puţ situat în curtea tatălui inculpatului, puţ la care sunt racordate pentru alimentarea cu apă locuinţa inculpatului, locuinţa tatălui acestuia şi Casa parohială Marca. Valoarea acestui foraj a fos de 20.000 lei, însă pentru această lucrare, firma a încasat doar 10.000 lei, bani plătiţi în întregime de către Parohia Marca.
În iulie 2014, aceeaşi societate a mai efectuat un foraj pentru un puţ situat pe un teren pe care edilul are înfiinţată o plantaţie de cătină. Valoarea acestui foraj a fost de 23.000 lei, însă şi firma a încasat doar 10.000 lei de la inculpat.
Societatea comercială a efectuat aceste lucrări la preţuri mult mai reduse decât preţurile practicate în mod uzual datorită faptului că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, inculpatul a încredinţat în mod direct companiei, în perioada 2012-2014, patru contracte de achiziţie publică în valoare de peste 134.000 de lei.
De asemenea, în perioada decembrie 2013-aprilie 2015, l-a ajutat pe inculpatul Sorin Ioan Zah să efectueze operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, prin încheierea a trei contracte de achiziţie publică între Primăria Marca şi SC Activity Diversmarc SRL, administrată în fapt de către Zah.
Despre acesta din urmă, anchetatorii susţineau într-un comunicat de presă remis la momentul trimiterii în judecată, că în calitate de consilier local al comunei Marca şi administrator de fapt al SC Activity Diversmarc SRL, societate comercială deţinută şi administrată în drept de soţia sa, Claudia Florentina Zah, în perioada decembrie 2013-aprilie 2015, a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută, în derularea unui număr de trei contracte încheiate între SC Activity Diversmarc SRL şi Primăria Marca. Totodată, în aprilie 2015, a completat, semnat şi depus la Primăria Marca două declaraţii, în numele SC Zah SRL şi SC Activity Diversmarc SRL, care conţineau date nereale, în scopul încheierii unui contract de achiziţie publică cu Primăria Marca.
Mituitorul şi-a recunoscut fapta
Administrastorul care a dat mita, Cristian Aurel Pop Murariu, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii, în schimbul unei pedepse de 2 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de 2 ani şi 6 luni. Acesta a recunoscut că în perioada iunie 2013 - iulie 2014, i-a dat în două rânduri primarului din Marca foloase de 23.000 lei, reprezentând diferenţa dintre valoarea reală a două foraje realizate în folosul lui Şumălan Dan Ioan şi a membrilor familiei sale şi suma pe care a încasat-o efectiv, pentru ca edilul Primăria Marca să încredinţeze contracte de lucrări firmei Comporsa SRL.
Vă mai recomandăm: