Păpădia, soluţia naturii pentru problemele hepatice
0Creşte peste tot, însă puţini ştiu că abundă în proprietăţi curative. Păpădia nu este o plantă pretenţioasă, motiv pentru care poate fi întâlnită nu doar pe câmpuri ori în păduri, ci şi pe marginea drumurilor sau în crăpăturile din asfalt.
Această plantă perenă, ce înfloreşte de primăvara devreme până toamna târziu, este recomandată de specialiştii în fitoterapie pentru efectele ei miraculoase asupra sănătăţii. De la rădăcină, la tulpină, frunze şi chiar la inflorescenţă, păpădia are diferite utilizări, fiind o importantă sursă de potasiu, sodiu, calciu, fosfor şi fier.
În volumul său “Sănătate din farmacia Domnului”, fitoterapeutul Maria Treben face referire la cele două proprietăţi remarcabile ale acestei plante: ajută în bolile biliare şi în cele hepatice. Aceasta recomandă ca frunzele să fie colectate înainte de înflorire, rădăcina, primăvara ori toamna, iar tulpinile, în timpul înfloririi.
“Tulpinile proaspete, din care se consumă 5-6 pe zi, în stare crudă, ajută în hepatita cronică. Ele sunt de folos şi în diabet. Diabeticii ar trebui să mănânce aceste tulpini până la 10 pe zi, atâta timp cât păpădia este înflorită”, spune autoarea, precizând că tulpinile se spală întregi, după care se îndepărtează floarea şi se consumă.
Persoanelor bolnăvicioase, care se simt obosite, le recomandă o cură de 14 zile cu tulpini proaspete de păpădie. Această plantă spontană se dovedeşte eficientă şi în alte afecţiuni, precum eczeme, calculi biliari, tulburări de metabolism, artrită şi reumatism, inflamaţii ale ganglionilor. Rădăcinile de păpădie, consumate fie în stare crudă, fie uscată, în ceaiuri, au efect depurativ, de stimulare a digestiei, sudorific şi diuretic, precum şi stimulant. Pentru preparea ceaiului după reţeta Mariei Treben, se pune peste noapte o linguriţă cu vârf de rădăcini în 250 ml de apă, iar a doua zi se fierbe şi se filtrează. Licoarea se bea cu o jumătate de oră înainte şi cu o jumătate de oră după micul dejun.
În vechile cărţi despre plante medicinale, păpădia figurează ca element de bază în tratamente cosmetice cu o infuzie preparată din opărirea plantei şi a rădăcinii, cu care femeile îşi spălau ochii şi faţa, pentru a avea un “chip luminos”.
Pentru curăţarea sângelui, a ficatului şi rinichilor, Maria Treben recomandă siropul de păpădie, despre care susţine că reglează nivelul hormonal şi ajută în vindecarea acneei: "Se pun de două ori câte două mâini pline de flori de păpădie într-un litru de apă rece. Se pune la foc mic până începe să fiarbă, se lasă să dea câteva clocote bune, se ia oala de pe foc şi se lasă totul să stea peste noapte. A doua zi se goleşte conţinutul într-o sită, se scurge, iar florile se storc bine cu ambele mâini. Sucul se amestecă cu un kilogram de zahăr nerafinat, la care se adaugă o jumătate de lămâie tăiată felii. Oala se pune fără capac pe maşina de gătit. Pentru a se păstra toate vitaminele, se dă la focul cel mai mic, astfel lichidul se evaporă fără să a fierbe. Siropul se pune la răcit. Nu are voie să devină prea gros, căci s-ar zaharisi după o perioadă mai îndelungată, dar nici prea subţire, că atunci ar începe să fermenteze".
Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm ca în primul rând să vă adresaţi unui medic.
Vă mai recomandăm:
Ciuboţica-cucului, planta-somnifer. Cum se prepară ceaiul care alungă insomniile
Ceaiul de sânziene, leacul magic din bătrâni pentru multe afecţiuni grave
Coada calului, leacul care ne scapă de transpiraţia abundentă a picioarelor