Militarul care îi învaţă pe copii să iubească ieşirile în natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadru militar, zălăuanul Florin Dârjan a înfiinţat, în 2008, o asociaţie sportivă prin care copiii şi tinerii sunt ghidaţi spre a descoperi frumuseţile naturii, bucuria unei drumeţii.

În urmă cu aproape 10 ani, Florin Dârjan, un militar sălăjean în vârstă de 43 de ani, a înfiinţat, alături de patru prieteni, un club de orientare sportivă - "Pro Silva" Zalău - prin care şi-au propus să deschidă copiilor şi tinerilor noi orizonturi, ca alternativă la lumea virtuală în care aceştia se blochează de la vârste fragede.

Mare iubitor al drumeţiilor şi ieşirilor pe munte, Florin organizează în fiecare an acţiuni care mai de care mai interesante dedicate nu doar membrilor clubului, ci şi tuturor celor care vor să se aventureze în mijlocul naturii. Una dintre ele, este tabăra "Micul Cercetaş", un eveniment cu tradiţie, aflat la a opta ediţie. Cu militarul sălăjean în frunte, grupuri formate din copii şi părinţi ai acestora, pornesc în fieacare vară pe cărări de munte, pentru a descoperi peisaje, locuri, oameni. Plăcerea ieşirii la aer curat, departe de stresul cotidian, este combinată cu utilul, micii cercetaşi având ocazia să înveţe noi deprinderi şi să îşi facă noi prieteni.

Lecţie de supravieţuit în natură

"Vrem să oferim o alternativă de petrecere a timpului liber, o metodă prin care să îi scoatem pe copii din casă, să-i smulgem din faţa televizorului şi a calculatorului. Un prilej pentru copii şi părinţi să facă mişcare, să petreacă timp de calitate împreună, îmbinând utilul cu plăcutul. Pe durata taberei, ei descoperă tehnicile care îi vor ajuta să se descurce într-o excursie", explică Florin Dârjan, preşedintele CS "Pro Silva".

image

Participanţii la tabără învaţă câteva tehnici esenţiale de supravieţuire în natură, de la cum să îşi construiască un adăpost dacă sunt suprinşi de vremea rea în pădure, cum să citească o hartă, cum să îşi procure apa din surse care să nu le pună în pericol sănătatea sau cum să purifice apa. "În plus, le arătăm cum să monteze cortul, să confecţioneze un arc şi chiar o capcană pentru prinderea unei vietăţi, să tragă cu praştia, să se caţăre pe coardă, să execute o coborâre în rapel. Este foarte important pentru un copil să facă lucruri practice. Degeaba le facem teorie, câtă vreme nu le dăm şansă să experimenteze. Şi asta cu atât mai mult cu cât copiii de azi sunt foarte neîndemânatici şi comozi", mai spune militarul. Toate aceste activităţi practice îi fac pe copii să îşi dezvolte îndrederea în propria persoană, să fie mai curajoşi, mai iscusiţi şi mai agili. Tabăra este gratuită, iar echipamentele necesare sunt asigurate de club.

Promovează frumuseţile României

Destinaţiile alese diferă de la an la an, însă vizează în principal Munţii Apuseni, una dintre cele mai frumoase zone din ţară, înzestrată cu o multitudine de obiective turistice. "Alegem locuri deosebite, situate la distanţe nu foarte mari de casă, despre a căror existenţă ştiu prea puţini. Vrem să popularizăm obiective turistice de acolo, de la rezervaţii, cascade, chei sau peşteri, la sate frumoase şi muzee", mai spune militarul. În ultima aventură pe cărări de munte, din care s-au întors în urmă cu câteva zile, 30 de mici şi mari cercetaşi au călătorit în Cheile Râmeţului şi Vârful Piatra Secuiului.

image

Toţi cei care au luat parte la tabăra din acest an au mai participat şi la ediţiile trecute; pentru că o dată ce te prinde "microbul drumeţiilor", este imposibil să rămâi deoparte. Preşedintele "Pro Silva" Zalău recunoaşte, însă, cu amărăciune că numărul copiilor îndrumaţi spre orientarea sportivă este destul de mic, iar vinovaţi pentru asta sunt, în opinia sa, părinţii. "Oamenii nu prea au tragere spre astfel de activităţi în natură. Poate sunt prea ocupaţi, poate prea comozi. Totuşi, prin Apuseni e plin de grupuri de străini fascinaţi de frumuseţile aceste meleaguri. La Cetăţile Ponorului, spre exemplu, am auzit vorbindu-se mai mult în limbi străine decât în româneşte. Cred că este nevoie de o schimbare de mentalitate, iar pentru asta, trebuie să se înceapă din familie; părinţii să pună nişte baze, să-i inducă odraslei dragostea şi respectul faţă de natură. Dacă un copil nu prinde drag faţă de aceste principii încă din mediul familial, mai târziu este destul de greu să îl determini să iasă din casă", consideră Florin Dârjan.

22 de ani de carieră militară

În vârstă de 43 de ani, Florin Dârjan are 43 de ani, este plutonier major în cadrul Batalionului 317 Sprijin Logistic "Voievod Gelu" Zalău, iar de-a lungul celor 22 de ani de carieră militară, a participat la două misiuni în teatrele de operaţii din Angola, în 1996, şi Afganistan, în 2010.
Pentru a cinsti tricolorul sub care serveşte patria, împreună cu câţiva colegi de la Unitatea Militară a arborat steagul românesc pe Vârful Bihor (2017), Vârful Vlădeasa (2016) şi Vârful Moldoveanu (2015).

Vă mai recomandăm:

VIDEO Un militar român face flotări în toată lumea pentru a atrage atenţia asupra dramei veteranilor de război

Povestea militarului campion care poartă pe cărări de munte drapelul României

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite