VIDEO Un militar român face flotări în toată lumea pentru a atrage atenţia asupra dramei veteranilor de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Dârjan a urcat pe Vârful Moldoveanu, în 2015, şi pe Vârful Vlădeasa, în 2016, pentru a cânta Imnul României FOTO Arhivă personală
Florin Dârjan a urcat pe Vârful Moldoveanu, în 2015, şi pe Vârful Vlădeasa, în 2016, pentru a cânta Imnul României FOTO Arhivă personală

Zălăuanul Florin Dârjan are 42 de ani, iar pe jumătate din ei şi i-a dedicat armatei. Plutonierul major din cadrul Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievod Gelu” Zalău şi-a început cariera militară în 1995, dar fără planuri măreţe. Deşi în familia lui exista o tradiţie militară de două generaţii, nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge să facă o meserie din asta.

„Când m-am angajat în Armată am făcut-o cu gândul că nu o să stau prea mult, cu toate că în familia mea era o tradiţie militară de două generaţii. Aveam proaspătă în memorie perioada stagiului militar, din 1993-1994, ca militar în termen şi ştiam că nu e tocmai uşor. În plus, ştiam din familie o bună parte din ce înseamnă să fii militar”, mărturiseşte Florin Dârjan.

În ciuda acestui bagaj de informaţii cu care pornea la drum, subofiţerul a ajuns să îndrăgească tot ce înseamnă viaţă militară, astfel că a luat decizia să rămână în sistem. Referindu-se la motivele care l-au determinat să facă acest pas, militarul spune: „Am simţit că fac ceva util şi interesant în acelaşi timp. Nu este o rutină, nu mă plictisesc niciodată, pentru că intotdeauna apare ceva nou de făcut, de învăţat, o nouă barieră de trecut, un nou nivel de depăşit. În plus, pot să fac pregătire fizică, lucru care îmi face o deosebită plăcere întrucât sunt un om pasionat de sport”.

Pe lângă că îi oferă stabilitate financiară şi socială, Florin Dârjan are bucuria că meseria pe care o are i se potriveşte mănuşă, oferindu-i o grămadă de satisfacţii profesionale. „Cineva trebuia să o facă şi pe asta şi consider că sunt persoana care poate face ceva bun pentru armată şi pentru ţară”, spune, cu mândrie, plutonierul major.

În teatrele de operaţii din Angola şi Afganistan

Pentru ţara lui, Florin Dârjan şi-a pus în pericol viaţa, în momentul în care a acceptat să plece în teatrele de operaţii din Angola, în 1996, şi Afganistan, în 2010. În Angola a stat opt luni, în cadrul unei misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU, în timp ce pe pământul afgan a luat parte timp de şase luni la o misiune de securitate şi asistenţă sub egida NATO. Despre perioadele petrecute în teatrele de operaţii, sălăjeanul consideră că i-au asigurat o experienţă foarte valoroasă pe care ar trebui să o trăiască fiecare militar: „Sunt lucruri noi, trăiri noi, socializezi cu militari din multe ţări, vezi armanent şi tehnică din multe armate. Acţionezi în condiţiile câmpului tactil real, ceea ce nu ai cum să antrenezi în pregătire. Eşti nevoit să traieşti în mediul cazon departe de familie şi să treci prin situaţii care sunt ca un test pentru fiecare militar, iar acest lucru formează caractere şi consolidează echipa. Guşti din trăirile înaintaşilor nostri veterani care au participat la acţiuni militare, iar mulţi dintre ei chiar şi-au jerfit viaţa, guşti din trăirile războiului la primul atac asupra bazei sau asupra patrulei, dar ştii că este o mică parte din ce au trăit cei care au luptat pentru libertatea şi integritatea României. Simţi că pui umărul la securitatea ţării şi a lumii”, mărturiseşte subofiţerul.

În semn de respect pentru aceşti veterani, Florin Dârjan s-a implicat în campania derulată la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, ce are ca scop atragerea atenţiei şi sprijinirea veteranilor participanţi la acţiuni militare din toate timpurile, români sau de alte naţionalităţi, care suferă de PTSD (Strs Post-Traumatic). Această afecţiune se manifestă în timpul sau după participare la astfel de acţiuni militare prin depresii, inadaptare la mediul civil, coşmaruri, hiperactivitate, labilitate psihică şi poate duce chiar la sinucidere. Acţiunea a fost pornită de către subofiţerul de comandă al Şefului Statului Major General, plutonierul adjutant principal Florea Sas, şi constă în executarea a 22 de flotări timp de 22 de zile (în condiţiile în care statisticile arată că anual, numai în Statele Unite ale Americii se sinucid 22 de militari ori foşti militari) şi a-i provoca şi pe alţii să se facă acelaşi lucru.

Flotări în faţa Turnului Eiffel

Din cauza unei probleme de sănătate, în primele trei zile ale demersului umanitar, Florin Dârjan a executat abdomene, însă după ce s-a simţit mai bine, a trecut la flotări. Şi-a filmat fiecare prestaţie şi a postat-o pe contul său de Facebook.

Din dorinţa de a evidenţia sacrificiile făcute de veterani, nu a sărit peste nicio zi, şi a făcut cele 22 de flotări indiferent de vreme ori de locul în care se află şi chiar dacă între timp a intrat în concediu de odihnă. Militarul sălăjean s-a filmat executând flotările acasă, în curtea unităţii, dar şi în faţa Turnului Eiffel, în Parcul Luxembourg din Paris ori lângă Obeliscul din Paris. Astăzi, zălăuanul se află în ziua 19 a provocării şi de fiecare dată a nominalizat câte un prieten pe care l-a provocat să se implice în campanie. Nu au răspuns toţi, dar Florin Dârjan este bucuros că a reuşit să mobilizeze câteva persoane. “22 de flotări sunt o nimica toată pe lângă ce au făcut în război veteranii”, susţine plutonierul major. 

Vă mai recomandăm:

Elevii de la Şcoala “Gheorghe Lazăr” din Zalău i-au comemorat pe militarii ucişi în Afganistan

FOTO Exerciţiu spectaculos al pompierilor sălăjeni: Accident cu victime încarcerate, urmat de două incendii în faţa Prefecturii

Povestea unei pasiuni. Cum a ajuns o tânără din Zalău să-i machieze pe Tommy Hilfiger şi pe fetele şeicului din Dubai

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite