Joi se dă alarma în Sălaj. 100 de sirene vor anunţa dezastre în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Zalău vor răsuna 22 de sirene FOTO Arhivă
În Zalău vor răsuna 22 de sirene FOTO Arhivă

Alarmele vor răsuna joi, 20 aprilie, în localităţile sălăjene, pentru a fi testat modul de înştiinţare a populaţiei în eventualitatea producerii unor dezastre.

Aproape 100 de mijloace de alarmare pentru anunţarea dezastrelor vor răsuna joi, 20 aprilie, în cadrul unui amplu exerciţiu pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă - PROCIV 2017.

Acţiunea organizată de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este derulată la nivel naţional. Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum" Sălaj, în judeţul Sălaj sunt 98 de sirene vor da alarma, dintre care 22 sunt amplasate în diverse puncte din municipiul Zalău. În 14 comune din judeţ unde nu există astfel de dispozitive, alarmarea va fi asigurată din comunele învecinate, în baza unui studiu de audibilitate.

Locuitorii judeţului vor auzi semnale de alarmare compuse din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. În cadrul exerciţiului vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei existente la nivelul comunităţilor. Oficialii ISU "Porolissum" le recomandă cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “Exerciţiu”.

Înştiinţarea, avertizarea, pre-alarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.

Sistemul este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Metoda destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.

La nivel naţional există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat din dispecerate.

Vă mai recomandăm:

Incendiu de proporţii la un depozit de furaje. Pompierii s-au luptat 12 ore cu flăcările

Noi controale în cluburile din Sălaj. Pompierii au dat 14 avertismente şi trei amenzi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite