FOTO O multinaţională face, la Zalău, treaba Statului Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laboratorul de pneumatică a fost inaugurat azi FOTO Olimpia Man
Laboratorul de pneumatică a fost inaugurat azi FOTO Olimpia Man

Un laborator modern de pneumatică şi hidraulică dotat cu echipamente de ultimă generaţie folosite şi de fabricile de profil a fost inaugurat astăzi, la Liceul Tehnologic "Mihai Viteazul" din Zalău. Investiţia a fost realizată, aproape în totalitate, de compania TenarisSilcotub, care vrea să se asigure, astfel, că elevii din Sălaj au unde să înveţe meserie, dar şi că vor avea de unde să îşi selecteze viitorii angajaţi.

Amenajarea noului laborator de pneumatică şi hidraulică a costat 289.000 de dolari, sumă din care Primăria Municipiului Zalău a contribuit cu 17.000 de dolari pentru renovarea şi amenajarea spaţiului care găzduieşte laboratorul, iar TenarisSilcotub a contribuit cu 272.000 de dolari, acoperind valoarea echipamentelor pentru dotarea acestuia şi programe de formare a formatorilor, cadre didactice din şcolile tehnice din judeţ
Laboratorul este dotat cu şapte calculatoare, care vor servi la simularea virtuală, realizarea circuitelor şi verificarea funcţionalităţii lor prin programe dedicate. Pentru pregătirea practică, elevii au la dispoziţie patru standuri independente, unde pot efectua practic circuitele simulate pe calculator.


La inaugurarea de azi au fost prezenţi, alături de profesorii şi elevii liceului, şi reprezentanţii TenarisSilcotub, autorităţile locale şi judeţene şi chiar un secretar de stat din Ministerul Educaţiei. Este vorba despre Gigel Paraschiv, care a dezvăluit că la începutul acestei luni conducerea multinaţionalei a avut o întâlnire cu oficialii Ministerului Educaţiei. "Reprezentanţii tenaris ne-au cerut ca învăţământul profesional şi tehnic să pregătească tineri în meserii precum cele de sudor sau metalurg, de care este mare nevoie de piaţa muncii. Ne-au cerut să actualizăm curriculum.ul, să avem grijă ca profesorii să fie susţinuţi prin cursuri de formare. Ne-au cerut şi ca practica elevilor şi a studenţilor să se poată face într-un cadrul legislativ corect", a declarat secretarul de stat, apreciind că cererile companiei reprezintă nevoie reale ale sistemului de învăţământ în perspectiva adaptării lui la exigenţele de pe piaţa muncii. Gigel Paraschiv a subliniat că Ministerul Educaţiei are toată disponibilitatea pentru a susţine dezvoltarea învăţământului profesional, însă schimbarea ar trebui să vină dinspre unităţile de învăţământ. "Problema e că liceele se cam feresc se astfel de clase. Toată lumea vrea filologie. dar poate că ar fi cazul să ne reorientăm spre profile tehnologice, cu care tinerii chiar îşi găsesc un loc pe piaţa muncii", a declarat secretarul de stat, anunţând că, în perspectivă, criteriul principal de evaluare a şcolilor va fi gradul de absorbţie a absolvenţilor pe piaţa muncii.


La inaugurare a fost prezent şi Gabriel Podskubka, Area Manager Tenaris pentru Europa de Est, care a spus că "prin această investiţie, TenarisSilcotub sprijină dezvoltarea învăţământului tehnic din Sălaj, contribuind la formarea viitoarelor generaţii de specialişti din industrie, motorul de dezvoltare a societăţii. Acest laborator permite elevilor să dobândească o experienţă practică şi să înţeleagă procesele tehnologice,  pregătindu-i mai bine pentru cerinţele pieţei forţei de muncă. La acest lucru adăugăm know how-ul nostru şi expertiza oamenilor noştri, prin transfer de bune practici şi vizite în fabrici, prin care elevii se familiarizează, încă de pe băncile şcolii, cu mediul industrial”.


Investiţia inaugurată astăzi nu este singura pe care Tenaris o face în Zalău în această perioadă. Chiar zilele acestea, la Spitalului Judeţean se finalizează, printr-o donaţie a aceleiaşi companii, o linie avangardistă de porţionare şi servire a mesei, prin care bolnavii primesc mâncarea în truse dintr-un material special, care menţine alimentele calde timp de mai multă vreme. De asemenea, se pare că un alt liceu din Zalău va beneficia, în curând, de o investiţie similară celei inaugurate azi la "Mihai Viteazul".
 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite