FOTO Moştenitorii maestrului Ioan Sima, supăraţi pe muzeu. Galeria de Artă ar putea rămâne fără tablouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Botezatu este soţul nepoatei maestrului FOTO Olimpia Man
Gheorghe Botezatu este soţul nepoatei maestrului FOTO Olimpia Man

Moştenitorii maestrului Ioan Sima, familia Botezatu din Şimleu Silvaniei, sunt nemulţumiţi de felul în care numele şi opera pictorului sunt promovate în cadrul Galeriei de Artă „Ioan Sima” din Zalău şi sugerează că n-ar fi exclus să îşi retragă donaţia făcută Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

„De doi ani, de când a fost dată jos firma cu Galeria de Artă Ioan Sima, nu au fost în stare să o pună la loc. Apoi, au şi schimbat denumirea în Muzeul de Artă Ioan Sima, în condiţiile în care maestrul a dorit în mod expres să se numească Galeria de Artă. Nu Galeriile de Artă, nu Muzeul de Artă, ci Galeria de Artă Ioan Sima”, povesteşte, vizibil afectat, Gheorghe Botezatu, soţul nepoatei Maria Margareta, cea care a fost moştenitoarea întregii averi a maestrului Ioan Sima. Acesta povesteşte că prin contractul de donaţie încheiat între familie şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, contract prin care muzeul a primit de la Ioan Sima, iar după moartea acestuia, şi la de la familia Botezatu, peste 400 de lucrări şi obiecte personale ale artistului, se prevede clar că, pe de-o parte, lucrările nu pot fi mutate din clădirea galeriei, dar şi că numele acesteia trebuie să rămână Galeria de Artă „Ioan Sima”. Moştenitorii avertizează, astfel, că în condiţiile în care muzeul nu respectă acea clauză din contract, şi-ar putea retrage donaţia făcută.


Gheorghe Botezatu povesteşte că, pe lângă faptul că mare parte din patrimoniul Galeriei de Artă este constituit de donaţia lui Ioan Sima şi a familiei sale, şi clădirea în care funcţionează este a muzeului tot datorită lui. „Unchiul meu a vrut un muzeu la Zalău, după ce prietenul lui, sculptorul Ion Irimescu, şi-a făcut unul în oraşul său, Fălticeni. M-a întrebat: «George, tu ai putea să faci aşa ceva la Zalău?»”. El povesteşte că, la acea vreme, era directorul Direcţiei Silvice şi că, în această calitate, a ajuns să fie amic cu prim-secretarul judeţului de atunci, Letiţia Ionaş. Aşa că în momentul în care unchiul său i-a cerut să caute un spaţiu pentru galerie, Gheorghe Botezatu i s-a adresat Letiţiei Ionaş. „S-a dus la Cluj, la atelierul maestrului, împreună cu soţul dânsei, care era colonel de armată şi moldovean, ca mine. Când a intrat în atelier, a rămas înlemnită văzând ce mare artist era unchiul meu. A venit înapoi, m-a chemat şi a zis: «Alege unde vrei, pentru că indiferent unde va fi, acolo vom face galeria»”, rememorează el. A ales clădirea în care funcţionează acum galeria, în care atunci era sediul Oficiului de Gospodărire a Apelor, pentru că maestrului Sima îi amintea de clădirea muzeului Rodin din Paris.


„Casa asta este donată de noi nu ca să vină cineva după noi să îi zică Muzeul Ioan Sima, în condiţiile în care maestrul a dorit să-i zică Galeria de Artă Ioan Sima”, punctează Gheorghe Botezatu.


Denumirea, schimbată pe vremea lui Matei


De cealaltă parte, conducerea Muzeului Judeţean susţine că denumirea galeriei a fost schimbată pe vremea fostului manager, Alexandru Matei, şi că această schimbare a fost aprobată printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean de modificare a organigramei. „Tot ce pot să promit eu este că se va analiza, împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, care sunt proprietarii clădirii, posibilitatea revenirii la vechea denumire”, ne-a declarat actualul manager, Corina Bejinariu, care apreciază, însă, că denumirea de muzeu este mai potrivită. „Galeria este ceva care expune lucrări, nu care are şi lucrări în patrimoniu, cum este cazul aici”, explică managerul.


Referitor la remontarea firmei, Corina Bejinariu spune că asta se va întâmpla în cursul acestui an, când, în funcţie de rezultatul discuţiei cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, fie va fi repusă firma cu Galeria de Artă „Ioan Sima”, fie va fi făcută una nouă, cu Muzeul de Artă „Ioan Sima”. Tot atunci ar urma să fie montată şi placa informativă referitoare la donaţiile făcute de maestrul Ioan Sima şi de familia Botezatu.


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite