De ce se formează unghiile încarnate. Top 4 metode banale de prevenire a afecţiunii grave şi chinuitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unghia încarnată este nu doar o problemă estetică, ci mai ales una care provoacă dureri greu de suportat. Ea apare cel mai frecvent la picioare şi în special la degetul mare, iar intervenţia întârziată poate determina complicaţii.

Unghia încarnată este o afecţiune determinată de o creştere a marginilor laterale ale unghiei în ţesuturile moi din jurul ei. Când colţurile apasă pe părţile laterale ale degetului, acestea pot să producă disconfort, durere, umflături, roşeaţă şi chiar infecţii.

“Sunt două cauze principale care determină încarnarea unghiei: tăierea incorectă a acesteia şi încălţămintea neadecvată, prea strâmtă. Practic, unghia capătă o curbură mai mare, ce face ca marginile unghiei să pătrundă în părţile moi laterale”, susţine medicul primar dermatovenerolog Augustin Pop, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.

Printre factorii favorizanţi se numără predispoziţia familială, transpiraţia excesivă, diabetul, arteropatiile, micoza piciorului, modificările osoase la nivelul degetelor sau la baza lor.

Specialiştii recomandă să nu trecem cu vederea această problemă şi să apelăm la medic încă de la primele simptome. “Afecţiunea evoluează în două stadii: încarnarea propriu-zisă, ale cărei simptome sunt durerea, roşeaţa, inflamaţia. Dacă se intervine în acest moment, se poate vindeca fără să fie nevoie de intervenţie chirurgicală”, menţionează dr. Pop.

Potrivit spuselor sale, în cel de-al doilea stadiu, se produce infecţia, ce presupune dureri foarte mari, puroi şi sângerare, din cauza formării unei tumori vasculare inflamatorii, numite botriomicom.

În ceea ce priveşte tratamentul, de preferat este cel preventiv:

  • Îngrijirea unghiilor cu regularitate, pentru că sub ele se adună material infectant, care diseminează boli.
  • Unghiile nu trebuie tăiate prea scurt, întrucât în timpul unor astfel de manevre se pot produce plăgi, care sunt porţi de pornire pentru afecţiuni microbiene şi micotice. “Cea mai mica plagă trebuie să fie tratată imediat cu soluţie de betadină, pentru a elimina orice risc de îmbolnăvire”, atrage atenţie medicul dermatovenerolog.
  • Tăierea unghiilor trebuie să se facă drept, fără a intra în zona colţurilor.
  • Picioarele trebuie spălate cu apă şi săpun, iar pentru unghii, folosirea periei special este imperativă.


Dacă încarnarea s-a produs, doctorul zălăuan spune că trebuie realizată dezinfecţia zonei, cu comprese cu rivanol, dar şi aplicarea unui unguent cu antibiotic şi eliminarea fragmentului de unghie. Specialistul atrage atenţia ca pentru toate aceste manevre să ne adresăm dermatologului.

Vă mai recomandăm:

10 sfaturi esenţiale ca să ai un stomac sănătos. Semnele clare care trebuie să te trimită obligatoriu la doctor

Cum scăpăm de aspectul de coajă de portocală al pielii: secretele unui masaj anticelulitic eficient

Două leacuri băbeşti pentru herpes, virusul de care nu scăpăm niciodată: „Ambele ajută la uscarea leziunilor“

Ai fost muşcat de câine sau de pisică? La ce pericole eşti expus şi cum te tratezi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite