De ce poate fi letală înţepătura de albină. Simptomele clare ale şocului anafilactic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în majoritatea cazurilor de înţepături de albine şi viespi simptomele sunt ale unei reacţii normale, incluzând roşeaţă, durere, umflătură, mâncărime, există persoane pentru care veninul insectelor poate fi mortal. Numai într-o săptămână, în judeţul Sălaj au fost înregistrate două decese provocate de înţepăturile acestor insecte.

După cum susţine medicul epidemiolog Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, în cazul unei persoane alergice, o singură înţepătură este suficientă pentru a cauza o reacţie anafilactică, ce poate duce la deces.

"Şocul anafilactic sau anafilaxia este forma extremă a unei reacţii alergice, ce apare în urma contactului cu substanţa străină organismului şi poate pune viaţa în pericol. Sistemul imunitar produce anticorpi pentru a se apăra împotriva substanţelor străine - lucru foarte bun atunci când o astfel de substanţă este dăunatoare. În unele cazuri, însă, sistemul imunitar reactionează în mod exagerat, iar când acest lucru se întâmplă, se declanşează o reacţie în lanţ, instalându-se starea de şoc; astfel tensiunea arteriala scade brusc, iar căile respiratorii se îngustează, conducând la un blocaj respirator", explică şefa DSP Sălaj.

Potrivit acesteia, reacţiile alergice apar în cel mult 10 minute de la înţepătură şi includ dureri de cap sau în piept, febră, umflarea feţei, a limbii, a buzelor sau a corpului, îngustarea căilor respiratorii, dificultăţi de respiraţie, leşin. "În astfel de situaţii este necesară intervenţie medicală de urgenţă. Persoanele care au avut alergii severe la veninul acestor insecte ar trebui să aibă asupra lor, mai cu seamă în sezonul cald, adrenalină autoinjectabilă, care se administrează intramuscular. Dacă nu se iau măsuri imediate, şocul anafilactic poate duce la deces", mai spune sursa citată.

În situaţiile în care victima este alergică, cei din jur trebuie să îi acorde primul ajutor până la sosirea ambulanţei, respectiv să verifice căile aeriene, să îndepărteze inelele sau alte obiecte de pe corp care pot împiedica circulaţia; în cazul în care pacientul vomită, el trebuie aşezat în poziţie orizontală, întors pe o parte pentru a nu se îneca. Dacă nu mai poate respira, trebuie aşezat în poziţie verticală, iar dacă apare stopul respirator, atunci este imperativă realizarea manevrelor de resuscitare. "Cu cât victima primeste ajutor medical mai rapid, cu atât cresc şansele de a fi salvată", subliniază medicul epidemiolog.

Statisticile Serviciului de Cercetare în Agricultură a Departamentului de Agricultură Americat arată că doar două din 1.000 de persoane sunt alergice sau hipersensibile la înţepăturile de albină sau viespe.

Mai puteţi citi:

Umiditatea din locuinţă, pericol pentru sănătate. Semne care arată că aerul respirat te poate îmbolnăvi

Top 5 cele mai periculoase animale din lume. Creatura care ucide anual aproape 1 milion de oameni

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite