Cum se face siropul parfumat din flori de salcâm
0Florile salcâmului sunt recunoscute atât pentru dulceaţa lor, cât şi pentru aromă. Cu toate acestea, ele sunt foarte rar folosite în bucătărie.
Recunoscute pentru proprietăţile lor deopotrivă calmante şi revigorante, florile de salcâm sunt folosite şi în gastronomie, pentru prepararea unor bunătăţi parfumate, precum dulceaţa, gogoşile ori siropul.
Reţeta preparatului din urmă ne-o oferă tânăra sălăjeancă Ligia Alexandra Bodea. Ea face în fiecare primăvară sirop din salcâm, pentru a le servi un pahar cu delicioasa licoare celor are îi vizitează peste an muzeul de artă populară pe care l-a amenajat în satul Iaz.
"La noi, pe Valea Barcăului, se obişnuieşte ca în fiecare primăvară să pregătim delicioasele siropuri din salcâm şi soc, plante care se găsesc la îndemâna oricui. Cu atât mai mult cu cât pentru a pregăti oricare dintre aceste reţete, nu ai nevoie decât de câteva ingrediente, iar procesul de preparare este unul extrem de simplu", spune tânăra.
La doi litri de apă, avem nevoie de aproximativ un kilogram de flori de salcâm, un kilogram de miere, zeamă de lămâie şi frunze de mentă. Mai întâi, florile se desprind de pe ciorchine, se spală bine şi se pun într-un ceaun, în care se adaugă doi litri de apă de izvor, mierea, lămâia stoarsă şi câteva frunze de mentă. "Se pun toate la fiert, la foc domol de lemne sau pe aragaz. După circa o oră, când siropul are consistenţa dorită, se strecoară şi se pune în sticle ori borcane sterilizate în prealabil, întrucât nu vom adăuga conservanţi alimentari".
Siropul astfel preparat păstrează aroma florilor de salcâm, putând fi păstrat chiar şi peste iarnă. Fiind foarte concentrat, se poate servi diluat cu apă, în compania unei cărţi bune.
Vă mai recomandăm:
VIDEO Delicii din bucătăria bunicii. Cum pregătim moşocoarnele cu brânză dulce