Cum se face palaneţul, gustarea tradiţională simplă şi sănătoasă
0
O gustare rapidă şi delicioasă, cu origini în vremuri îndepărtate, poate reprezenta o soluţie pentru mesele în care vreţi să înlocuiţi banala pâine sau chiar sandvişul din pacheţelul copilului pentru şcoală.
Palaneţul este un soi de plăcintă care a rezolvat, în vremuri de răstrişte, criza de făină de grâu, considerată uneori un lux. Ţărăncile au înlocuit, atunci, parţial, făina albă, de grâu, cu făina de mălai, mult mai uşor de procurat, iar plăcintei făcute din cele două tipuri de făină, amestecate, i-au zis palaneţ. Paleneţul se făcea în special ca gustare de pus în traista celor care plecau la câmp, la muncă, dar se făcea şi în zilele de sărbătoare, pentru a fi servit lângă mâncare.
Gastronomul sălăjean Mircea Groza, un împătimit al reţetelor tradiţionale, mai pregăteşte şi astăzi palaneţ şi ne spune şi nouă reţeta: ”Se frământă jumătate de kilogram de făină de grâu cu jumatate de kilogram de făină de mălai, cu drojdie şi o cană de apă călduţă (200 de mililitri). După ce dospeşte, se întinde cu sucitoarea ca şi plăcinta şi se pune la prăjit într-o tigaie în care s-a pus înainte puţin ulei".
Mircea Groza a gătit, recent, palaneţ şi mălai copt pentru un eveniment public

Mircea Groza spune că, deşi era o mâncare a săracului, cei mai cu dare de mână aduceau şi pe vremuri îmbunătăţiri palaneţului: îl umpleau cu brânză iar cei care nu avea brânză îi puneau umplutură de lobodă.
Varianta simplă poate fi mâncată ca atare sau în combinaţie cu alte preparate, cea mai folosită combinaţie fiind cea dintre palaneţ şi fasole bătută.
Vă mai recomandăm: