Ce trebuie să faci ca să fii scutit 7 ani de la plata impozitelor pe clădire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acesta este primul bloc din Zalău care a beneficiat de facilitate
Acesta este primul bloc din Zalău care a beneficiat de facilitate

Teoretic, Codul Fiscal dă primăriilor posibilitatea de a acorda scutire de la plata impozitelor pe clădire, pe o perioadă de 7 ani, locatarilor care îşi reabilitează termic blocurile de locuinţe pe cheltuială proprie. Practic, orice neregulă la unul dintre apartamente poate duce la anularea facilităţii pentru toţi locatarii.

Potrivit unui articol din Codul Fiscal (articolului nr.286, aliniatul 8) administraţiile publice locale pot acorda scutirea de la plata impozitului pe imobil a persoanelor care îşi izolează termic pe cheltuială proprie blocul sau casa în care locuiesc, pe o perioadă de şapte ani. Pentru a beneficia de această facilitate fiscală, proprietarii imobilelor trebuie, în mod obligatoriu, să obţină autorizaţie de construcţie, iar lucrările să fie făcute în baza unui audit energetic. În plus, blocul izolat strebuie să fi fost construit după proiecte elaborate în perioada 1950 - 1990, adică să fie mai vechi de 21 de ani, iar finanţarea lucrărilor să fie exclusiv din buzunarul proprietarilor, fără ajutor de la stat.


Cei care îndeplinesc aceste condiţii, după terminarea lucrărilor trebuie să facă o cerere la Primărie prin care să solicite consiliului local acordarea acestei facilităţi. Cererile trebuie depuse de fiecare locatar în parte şi trebuie însoţite de autorizaţia de construcţie, procesul verbal de recepţie a lucrărilor şi certificatul de audit energetic prin care se confirmă realizarea recomandărilor propuse în auditul energetic. Scutirea se acordă din anul următor depunerii cererii.


La Zalău, în baza acelui articol din Codul Fiscal, în ianuarie 2012 a fost adoptată o hotărâre de Consiliu Local care prevedea acordarea acestei facilităţi pentru primele 200 de blocuri care vor veni să o ceară şi care vor avea, evident, documentaţia completă. Deşi de atunci au trecut trei ani, doar patru blocuri au obţinut scutirea de la plata impozitului pe clădire, deşi numărul cererilor a fost, în această perioadă, mult mai mare.


De ce refuză Primăria cererile


Cel mai recent refuz a fost aprobat în 26 ianuarie de consilierii locali şi vizează blocul P59 de pe strada Tudor Vladimirescu. Motivul invocat de primărie în acest caz a fost faptul că la apartamentul 2 nu s-a realizat reabilitarea termică, iar la apartamentul 3 nu a fost schimbată tâmplăria.


În octombrie, alte două blocuri au fost refuzate de la acceaşi scutire - H29 de spre strada Bogdan Petriceicu Haşdeu şi P21 de pe strada Dumbrava. În cazul blocului H29, respingerea cererii a fost argumentată de faptul că nu toţi proprietarii şi-ar fi închis balcoanele cu tâmplărie termoizolantă, iar în cazul blocului din Dumbrava, motivele invocate de municipalitate ţin de faptul că nu au fost izolate terasa şi planşeul peste casa scării, nu s-a efectuat auditul energetic şi nu există, astfel, certificat de performanţă energetică.
Dovadă că se poate obţine, totuşi, această facilitate stau cele patru blocuri din Zalău care au reuşit să respecte condiţiile impuse de lege pentru acordarea facilităţii.

Citeşte şi Iulian Domşa - primul primar român al Zalăului şi sălăjeanul care a făcut ca judeţul să nu fie şters de comunişti de pe hartă

Ce-am fost şi ce-am ajuns. Zalăul, după 25 de ani de economie de piaţă şi democraţie

Cum au schimbat comuniştii numele oraşului reşedinţă de judeţ a Sălajului. Era „prea ţărănească“


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite